10 Noiembrie 1483 - Nasterea lui Martin Luther

posted Nov 11, 2013, 1:26 AM by Concordia Lutherana Confesionala Martin Luther   [ updated Sep 22, 2016, 8:21 AM ]
 
 
 
 
Ieri, 10 Noiembrie 2013, crestinatatea protestanta istorica, fie ca vorbim despre Bisericile Lutherane, fie ca vorbim despre cele Reformate, au sarbatorit 530 de ani de la nasterea celul care, in harul si suveranitatea lui Dumnezeu, a dat nastere, la 31 octombrie 1517, Reformei Protestante.
Martin Luther s-a nascut la 10 Noiembrie 1483 in localitatea Eisleben, landul Saxonia (actuala Germanie), fiind fiul lui Hans si Margaret Luther. Si-a petrcut copilaria in localitatea Mansfeld, acolo unde tatal sau a lucrat initial ca miner pentru ca mai apoi sa se asocierze cu alti inteprinzatori din zona si sa devina coproprietar pe o serie de mine din zona. Martin a studiat la Magdeburg si la Eisenach pentru ca mai apoi sa devina student la Erfurt unde va studia stiintele juridice. La scurt timp, in urma unei experiente tulburatoare, Martin Luther devine calugar al ordinului augustinian.
Viata de calugar a lui Martin Luther este marcata de o seriozitate aproape iesita din comun motiv pentru care, la scurt timp, ajunge intr-o criza spirituala proifunda. Influentat de teologia Sfantului Augustin, Martin Luther ajunge la constiinta propriei depravari fiind convins ca nimic din el nu il va putea justifica in fata lui Dumnezeu. In mijlocul depresiei profunde in care ajunge, Luther descopera Sfanta Scriptura si in paginile acesteia descopera harul si mila lui Dumnezeu. Luther ajunge sa inteleaga ca nici o creatura nu se justifica inaintea lui Dumnezeu, ci Dumnezeu este acela care justifica unilateral si din proprie initiativa pe pacatos generand credinta in acesta, credinta pe baza careia credinciosul incepe sa traiasca o viata aproape de Creatorul sau.
In anul 1517, la 31 octombrie, Martin Luther intra in conflict cu Biserica Romano-Catolica datorita abuzivului sistem al indulgentelor.