Timpul Adventului

Data postării: 28.11.2014 08:06:45

Cuvantul “advent” reprezinta o traducere cuvantului “adventus” din limba latina. Termenul “adventus” reprezinta o trimitere la intruparea Domnului nostru Isus Cristos iar perioada Adventului reprezinta o perioada de pregatire a credinciosilor in vederea intalnirii lor cu Mantuitorul intrupat. In acelasi timp, credinciosii se pregatesc si pentru viitorul advent, cea de a doua venirea a Domnului Isus Cristos la Parusie.

In Bisericile Evanghelice Lutherane, prima Duminica din Advent corespunde cu inceputul Anului Bisericesc.

In fiecare dintre cele patru Duminici ale Adventului, in Bisericile Evanghelice Lutherane se tin slujbe speciale dedicate pregatirii credinciosilor pentru sarbatoarea nasterii Domnului nostru Isus Cristos. In aceasta perioada, familiile evanghelice (lutherane) au obiceiul de a aprinde, pe rand, cele patru lumanari care compun coronita de Advent.

Coronita de Advent reprezinta o forma de calendar a Adventului. Traditia spune ca aceasta a aparut la germanii evanghelici (lutherani). Acestia uzau de diferite metode pentru a numara zilele ramase pana la sarbatoarea nasterii Domnului. In anul 1839 in orasul german Hamburg, un preot evanghelic (lutheran) a gasit o solutie minunata pentru a raspunde la intrebarile copiilor din orfelinatul pe care il administra cu privire la timpul ramas pana la Craciun. Cu aceasta ocazie, preotul Johann Hinrich Wichern a construit o coronita din crengi de brad si a pus in acesta un numar de 24 de lumanari. Patru dintre aceste lumanari erau mai mari decat restul. Cele 20 de lumanari mici, de culoare rosie, urmau sa fie aprinse de catre copii in fiecare zi din saptamana iar cele 4 lumanari mari, de culoare alba, urmau sa se aprinda in fiecare dintre cele patru Duminici premergatoare Craciunului. In felul acesta, preotul evanghelic (lutheran) Johann Hinrich Wichern a reusit sa ofere copiiilor o metoda foarte placuta de a calcula timpul ramas pana la nasterea Domnului Isus Cristos. La sosirea Craciunului, toate lumanarile aflate in componenta coronitei pentru Advent aveau sa fie aprinse.

Cu timpul, evanghelicii lutherani au pastrat in componenta coronitei doar cele patru lumanari mari pe care le aprind, pe rand, in fiecare dintre cele patru duminici ale Adventului, in mod special in acele coronite de Advent care impodobesc Bisericile Evanghelice Lutherane. Obiceiul s-a raspandit rapid in randul tuturor familiilor evanghelice (lutherane) din intreaga Germanie iar mai apoi in tot spatiul nord-european (lutheran), in special in Scandinavia si lumea anglo-saxona, si, ulterior, in Franta. Fiind considerat un obicei apartinad traditiei protestante, crestinii romano-catolici, la inceput, au privit cu suspiciune acest obicei. Cu timpul insa, in prima parte a secolului XX, acest obicei si-a gasit locul si in sanul familiilor romano-catolice, la inceput in Germania, mai apoi in Austria, iar, in final, in lumea larga, coronita de Advent putand sa fie regasita si in Bisericile Romano-Catolice.

Detalii interesant despre semnificatia Adventului le gasiti folosind link-ul: http://povestisasesti.com/2013/12/01/1-in-asteptarea-craciunului-ce-este-calendarul-de-advent/

Un articol de Sorin H. Trifa