Ce este, și ce cred lutheranii confesionali despre, Evanghelia Domnului Isus Cristos? VIDEO

Data postării: 02.04.2020 08:21:57

Noi, oamenii, nu vom putea înțelege cu adevărat cat de minunat este mesajul Evangheliei până când nu vom constientiza cât de grava este situația noastră fara Cristos. Noi nu suntem decat niste bieti pacatosi. Noi pacatuim in mod mizerabil in fiecare zi și nu meritam decat mânia și pedeapsa lui Dumnezeu. Fără Isus Cristos, situația noastră ar fi cu totul fără speranță. Sfintele Scripturi ii descriu pe oameni ca fiind morți în greșelile și in pacate. Fara harul și ispasirea facuta de catre Dumnezeu prin sângele lui Isus Cristos, pe fiecare dintre noi nu ne asteapta altceva decat pedeapsa veșnică în iad. Cu adevarat, putem astfel sa spunem ca fiecare om are nevoie disperata de Evanghelie!

Ce este Evanghelia

Cuvântul romanesc "evanghelie" este o traducere a unui cuvânt grecesc care înseamnă, "anuntarea unor vesti bune". Evanghelia este vestea bună care ne spune ca Dumnezeu, in taina Sfintei Treimi, a decis inca din vesnicii să nu abandoneze omenirea in pacat, stare in care am ajuns atunci când Adam și Eva au căzut în primul pacat. Dumnezeu a decis ca păcatul și moartea nu detina ultimul cuvânt. El a promis să trimită un Mântuitor pentru salvarea omenirii din robia pacatului si a mortii. Când timpul hotarat inca din vesnicii a sosit, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său în lumea noastră să se nască din Sfanta Fecioara Maria. Domnul nostru Isus Cristos a trăit o viața perfectă, fara nici o urma de pacat, pentru noi. Pe cruce, El a primit pedeapsa pentru păcatele întregii lumi, oferindu-se pe Sine ca jertfa perfectă pentru pacat. Isus Cristos a înviat din morți, victorios asupra dușmanilor noștri vechi: păcatul, moartea și diavolul. Prin urmare, fiecare creștin este capabil, cu mare bucurie și încredere, să afirme în fața întregii lumi: "Domnul meu, Isus Cristos, m-a răscumpărat din toate păcatele mele, din moarte și din robia diavolul; nu cu aur sau argint, ci cu sângele Său sfânt, prețios, prin suferința și moartea Lui nevinovata.". Cat de minunata este aceasta veste! Dumnezeu adevărat, veșnic și atotputernic a venit în lumea noastră, a trăit, a suferit, a murit și a inviat pentru noi. Noi, care suntem pacatosi și nedrepti, am primit iertarea tuturor păcatelor noastre și ,astfel, Dumnezeu a pus in dreptul nostru sfințenia și neprihănirea lui Cristos. Aceasta este o veste cu adevarat bună! Aceasta este ceea ce noi numim: Evanghelia!

Cum primim această mare mântuire în viața noastră de azi

Cum primim iertarea câștigata pentru întreaga lume de catre Isus Cristos? Cum este posibil ca ce sa intamplat la cruce în urmă cu mai bine de 2000 de ani sa isi faca efectul în viețile noastre astăzi?

Vestea cea buna este ca Dumnezeu este foarte bun si prin Evanghelia Sa, El ne oferă iertare și ajutor împotriva păcatului. Dumnezeu este extraordinar de bogat în har. El ne ofera Evanghelia lui prin Cuvântul său Sfant, prin sacramentul botezului, prin sacramentul altarului, prin mărturisirea pacatelor și prin oferirea iertarii. Acestea sunt căile prin care Dumnezeu intră în viața noastră si aplica mântuirea castigata de Fiul Sau pentru lume.

Duhul Sfânt lucrează prin Cuvântul lui Dumenzeu pentru a crea și susține credința în inima noastră, pentru ca noi sa fi astfel capabili sa credem că Isus Cristos este Mântuitorul lumii, și, astfel, Mântuitorul nostru personal. Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu dat pentru învățarea și intarirea noastra in credinta. Sfintele Scripturi sunt pline cu vestea bună a lui Isus Cristos și a tot ceea ce El a făcut pentru noi. Prin Cuvantul Sfant, Dumnezeu ne adună în Sfanta Sa Biserica care este cu adevărat mama fiecarui creștin. Duhul Sfânt este prezent, eficient și activ atunci când Cuvantul lui Dumnezeu este proclamat, auzit și se mediteaza asupra lui.

Taina Sfântului Botez reprezinta apă, inclusă în porunca lui Dumnezeu și pusa impreuna cu Cuvântul lui Dumnezeu. Prin Botez, suntem făcuți părtași ai morții și ai invierii lui Cristos. Prin Cristos știm că Botezul ne confera iertarea păcatelor, ne salvează de la moarte și de diavol și dă viață veșnică pentru toți cei care cred in Cristos. Cum Botezul este conectat la Cuvântul și promisiunea lui Dumnezeu, el este cu adevărat o apă dătătoare de viață, bogat în har, o spălare a nașterii din nou din Duhul Sfânt.

Isus Cristos a oferit o aplicație specială a Evangheliei prin confesare și prin oferirea iertarii pacatelor. Confesarea (sau marturisirea pacatelor) reprezinta faptul ca noi ne recunoastem păcatele inaintea lui Dumnezeu și primi iertarea lui Dumnezeu din preotul nostru, ca de la Dumnezeu Însuși. Nu ne îndoim de acest lucru, ci stam fermi in credinta că păcatele noastre sunt iertate înaintea lui Dumnezeu. Isus Cristos insusi a încredințat Bisericii sale iertarea pacatelor și ne-a poruncit să ne iertam unii altora pacatele.

In sacramentul Sfintei Cine, afirmam ca impreuna cu pâinea și vinul, primi trupul adevărat și sângele Domnului nostru Isus Cristos. Sfanta Cina a fost instituita de insuși Domnul nostru Isus Cristos pentru ca noi creștinii să beneficiem de harul lui Dumnezeu. În Sfanta Cina, trupul și sângele lui Cristos ne sunt date ca o comoară și care susține credința și viața noastră în Cristos. Dacă suntem împovărați și slabiti in credinta, noi mergem cu bucurie la sfantul sacrament care ne ofera confort și rezistență. Cei care doresc să fie iertati de Dumnezeu și care doresc să se bucure de prezența Lui în viețile lor, flamanzesc si inseteaza dupa Cuvântul lui Dumenzeu si dupa sfintele sacramente. Noi avem certitudinea că Dumnezeu ne dă ceea ce avem nevoie in viata noastra de credinta prin aceste mijloace ale harului. Iertarea castigata de Isus Cristos la cruce ne este oferita de catre Dumnezeu prin Cuvântul Său și prin Sacramente. Aceata veste este cu atat mai minunata cu cat stim ca acolo unde există iertarea păcatelor există, de asemenea, viață și mântuire.

Astfel, noi, lutheranii, credem că nu putem, prin propria noastră rațiune sau putere, sa credem în Isus Cristos, Domnul nostru, sau să venim la El. Noi credem ca Duhul Sfânt ne cheamă prin Sfanta Evanghelie, naste credinta in noi, ne luminează cu darurile sale speciale, ne sfințește și ne ține în adevărata credinta. In același fel, Domnul Isus Cristos cheamă, adună, luminează și sfințește întreaga sa Biserica și o menține în adevarata credinta

Cum ne face Dumnezeu să răspundem la Evanghelia Lui

Noi il iubim pe Dumnezeu pentru că El a iubit primul pe noi. Domnul nostru este la lucru în noi și ne da voința și de a face ceea ce este plăcut lui. Din cele zece porunci, noi, crestinii, stim ceea ce este plăcut lui Dumnezeu și dorim să-L slujim în semn de recunoștință pentru mare mântuire care ne-a fost data în Cristos.

Din Cuvântul Sfant aflăm că Dumnezeu vrea ca noi să-L pune pe primul loc in viata noastra, mai presus de orice altă persoană sau orice alt lucru, să respectam numele Lui și nu abuza de folosirea lui. Copiii trebuie sa-si onoreze și sa asculte de părinții lor. Noi trebuie să cautam binele altora, trebuie sa traim o viață sexuală pura și decenta, fiecare alaturi de sotia sau sotul sau. Trebuie sa avem grijă pentru bunăstarea aproapelui nostru și sa-l ajutam să isi protejeze proprietatea. Trebuie, de asemenea, să avem grijă să nu mintim si trebuie să fim mulțumiți cu ceea Dumnezeu ne-a dat și sa nu dorim ceea ce nu este al nostru. Prin aceasta, Dumnezeu ne oferă posibilitatea de a da mărturie despre credința noastră atât prin cuvinte cat si prin faptele noastre.

Cum intelegem prin faptul ca Sfanta Evanghelie este ascunsa pentru unii oameni?

Biblia ne spune ca Sfanta Evanghelie este acoperita de acei oameni, chiar si bine intenționați, care invata si să încurajeaza faptul ca mantuirea este prin faptele comise ci nu prin credinta. Acesta este un mare pericol pentru Biserica lui Cristos. Prin Cuvântul Sfant și prin sfintele sacramente, Isus Cristos este în mod constant la lucru în viețile noastre ca sa ne ierte păcatele și să consolideze relația noastră cu Dumnezeu. Dumnezeu primește întotdeauna jertfa lui Cristos pentru mantuirea noastra. Dumnezeu este cel care lucreaza credinta in inimile noastre. Noi nu putem face sub nici o forma asa ceva pentru noi insine. Faptele noastre bune sunt exclusiv rezultatul iubirii lui Dumnezeu în inimile și viețile noastre. Faptele noastre bune savarsite în această viață nu au darul de a ne salva deoarece numai Cristos ne mântuiește.

Un alt mod in care Sfanta Evanghelie este ascunsa este atunci când se pune un accent prea mare pe răspunsul emoțional pe care crestinii il pot arata Evangheliei. Sunt multi cei care afirma, astazi, că dacă nu ai un fel de experiențe extatice cu Dumnezeu, sau charismatice, nu esti un creștin adevarat. Este cu adevărat trist faptul că unii oameni se bazeaza pe propria lor emotie pentru a se convinge daca sunt sau nu copii ai lui Dumnezeu, în loc sa isi puna speranța și încrederea lor exclusiv în lucrarea lui Cristos și în mijloacele harului folosite de catre Dumnezeu.

Vestea cea buna a Evangheliei este ca Domnul Isus Cristos a murit pentru noi pentru a ne salva din pacat, din moarte si din robia diavolului. Aceasta mantuire este exclusiv prin har ci nu are nici un fel de legatura cu ceea ce noi putem face pentru a merita acest har. Prin mijloacele harului, Cuvantul lui Dumnezeu si sfintele sacramente, Dumnezeu pune credinta in inima noastra, o intareste si ne face capabili de a trai o viata de ascultare si credinta cat si, inclusiv, puterea de a face fapte bun pentru gloria lui Dumnezeu. Crestinul nu este mantuit pentru ca face fapte bune ci el face fapte bune pentru ca este mantuit si pentru ca Dumnezeu lucreaza in inima lui prin Cuvantul Sfant si prin sfintele sacramente. Faptele bune sunt foarte importante pentru ca ele demonstreaza faptul ca un om este in harul lui Dumenzeu dar ele nu au importanta in justificarea si mantuirea noastra. Aceasta este vestea cea buna a Evangheliei!

Rev. Sorin H. TRIFA