Colindul între emotii si transmiterea de erori majore

Data postării: 29.11.2017 10:06:05

In timpul Craciunului, cel putin in ultima perioada, posturile de radio crestine ofera spre auditie celebra melodie crestina “Maria, te-ai gandit...”. Aceasta melodie se afla, de asemenea, si pe buzele multor colindatori, in special evanghelici, din Romania, fiind cantata aproape la fiecare “program de Craciun” al Bisericilor respective. Acest cantec, frumos in ceea ce priveste compozitia si interpretare, si care iti creaza emotii profunde, este promovat, credem noi, deoarece el vorbeste despre virginitatea Sfintei Fecioare dar si despre caracterul ei curat si naiv. In realitate, insa, oricine are un minim de cunostinte legate de Sfanta Scriptura, nu are cum sa nu isi dea seama de faptul ca acest cantec contine grave erori in mesajul sau. Din pacate, mesajul general al acestui cantec este acela ca Sfanta Fecioara, la nasterea lui Isus, era convinsa ca a nascut un copil obisnuit ci nu pe Fiul lui Dumnezeu, in timp ce raspunsul Sfintei Scripturi la intrebarea: “Maria, te-ai gandit?” este unul cat se poate de simplu: “Da! Maria s-a gandit si Maria a stiut!”

Versurile melodiei “Maria, te-ai gandit...” contin o serie de intrebari puse Sfintei Fecioare Maria in legatura cu Fiul ei, Isus Cristos, acestea variind de la intrebari de tipul “te-ai gandit ca Bebelusul tau este Dumnezeu?” la intrebari privitoare la viata si minunile lui Isus. Dar, poate cea mai bizara si grava intrebare este acesta: “[Te-ai gandit] Când priveai la chipul Său, il priveai pe Dumnezeu?”. Senzatia generala pe care acest colind “la moda” o lasa este aceea ca Sfanta Fecioara habar nu a avut aceste lucruri ci le-a descoperit dupa ani si ani, pe masura ce Isus Cristos crestea si se manifesta ca Dumnezeu. Mesajul general al acestui cantec este acela ca Sfanta Feciora, la nasterea lui Isus, era convinsa ca a nascut un copil obisnuit ci nu pe Fiul lui Dumnezeu.

Mai jos, va invit sa cititi raspunsul pe care Sfanta Scriptura il da acestor intrebari pe care le ridica melodia “Maria, te-ai gandit...”. In Evanghelia Sfantului doctor Luca, in primul capitol, de la versetul 30 la 35 citim dupa cum urmeaza: “Ingerul i-a zis: "nu te teme, Marie; caci ai capatat indurare inaintea lui Dumnezeu. Si iata ca vei ramane insarcinata si vei naste un Fiu, caruia Ii vei pune numele Isus. El va fi mare si va fi chemat Fiul Celui Preainalt; si Domnul Dumnezeu Ii va da scaunul de domnie al tatalui Sau David. Va imparati peste casa lui Iacov in veci, si Imparatia Lui nu va avea sfarsit." Maria a zis ingerului: "Cum se va face lucrul acesta, fiindca eu nu stiu de barbat?" Ingerul i-a raspuns: "Duhul Sfant Se va cobori peste tine, si puterea Celui Preainalt te va umbri. De aceea Sfantul care Se va naste din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu”

Raspunsul Sfintei Scripturi este antagonist raspunsului pe care melodia “Maria, te-ai gandit...”. il lasa de inteles ascultatorilor. Sfanta Fecioara Maria a stiu foarte clar faptul ca il poarta in pantec pe Fiul lui Dumnezeu. Din acest motiv, ea raspunde cu incredere: “iata, roaba Domnului; faca-mi-se dupa cuvintele tale!" (Luca 1:38).

Mai mult, atunci când a mers în vizită la verișoara sa, Elisabeta, însărcinatăla rândul ei cu Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta Fecioară Maria spus minunatele cuvinte ale Magnificatului, cuvinte care dovedesc în mod clar faptul căSfânta Fecioară știa în mod clar faptul că nu purta în pântecul ei un om oarecare ci pe însuși Fiul lui Dumnezeu cel atotputernic. Redau mai jos, în integralitate textul despre care vorbim și care ne arată faptul că Sfânta Fecioara știa și credea că îl poartă în pântec pe Mesia cel promis de către Dumnezeu:

Şi Maria a zis: "Sufletul meu măreşte pe Domnul şi mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu, pentru că a privit spre starea smerită a roabei Sale. Căci iată că de acum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericită, pentru că Cel Atotputernic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfânt, şi îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El. El a arătat putere cu braţul Lui; a risipit gândurile pe care le aveau cei mândri în inima lor. A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, şi a înălţat pe cei smeriţi. Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăţi, şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mâinile goale. A venit în ajutorul robului său Israel, căci Şi-a adus aminte de îndurarea Sa - cum făgăduise părinţilor noştri - faţă de Avraam şi sămânţa lui în veac." (Luca 1:46-55)

Din pacate, orice argument cu privire la faptul ca acest cantec ne vorbeste despre Sfanta Fecioara inainte de intalnirea cu Ingerul Gabriel este lipsita de sens in conditiile in care doua dintre versuri spun clar: “Te-ai gândit c-acest fiu al tău e Rege sus în cer Când priveai la chipul Său, il priveai pe Dumnezeu?, adica, pentru cei care inca au dubii, este vorba despre Pruncul pe care tocmai il nascuse. Melodia nu spune “Maria, ai stiut ca vei naste vreodata un Fiu care....” ci evidenta este clara: “te-ai gândit c-acest fiu al tău!”, adica, Pruncul pe care Sfanta Fecioara tocmai il nascuse.

In concluzie, “nu tot ce zboara se mananca”. Nu toate cantecele care ne vorbesc despre Cristos si Dumnezeu poarta cu ele un mesaj teologic corect, chiar dacaa ele sunt foarte frumoase atat in ceea ce priveste compozitia cat si interpretarea lor. Greseli se pot face, grav este insa cand ramanem ancorati in ele si nu suntem capabili sa le corectam. Pe viitor, cand ascultati sau cantati muzica nu va lasati dusi “de val” si de emotii. Analizati fiecare vers in parte si vedeti daca el corespunde cu invatatura Sfintelor Scripturi sau daca, nu cumva, asa cum este cazul acesta, sfideaza ceea ce ne invata Sfanta Scriptura.

Domnul sa ne dea intelepciune!

Sorin H. Trifa