Creatia, omul si pacatul

Data postării: 07.03.2014 13:11:41

Ne propunem un ciclu de articole care sa scoata in evidenta aspectele importante pe care Biserica Evanghelica Lutherana le considera necesare pentru a fi crezute. In masura in care aceste articole sunt parte a credintei fiecaruia dintre noi, putem sa consideram ca suntem parte a trupului lui Cristos.

Noi credem că universul, lumea, si rasa umană au venit la existență la început, atunci când Dumnezeu a creat Cerul și Pământul și toate lucrurile (Geneza 1:02). Marturii continue referitoare la acest eveniment se găseșc în diferitepasaje din Vechiul și Noul Testament (de exemplu, Exod 20:11, Evrei 11:3). Actul creator s-a desfasurat în decursul a șase zile consecutive de lungime normala (24 de ore) si a avut loc exclusiv prin puterea Cuvântului lui Dumnezeu.

Noi credem că Biblia, atunci cand relateaza evenimentele de la creatie, prezintă un adevărat, și un fapt adevarat si din punct de vedere istoric.

Noi credem că Dumnezeu a creat pe Adam și Eva supa propria sa imagine (Geneza 1:26,27), care este sfânta și drepta. Gândurile, dorințele, și vointele lor au fost în deplină armonie cu Dumnezeu (Coloseni 3:10, Efeseni 4:24). Lor li s-au dat, de asemenea, capacitatea de a stapanii peste creația lui Dumnezeu (Geneza 1:28), cat și responsabilitatea de a avea grijă de ea (Geneza 2:15).

Noi credem că Dumnezeu a creat o multitudine de îngeri buni. Cândva după creație, o parte dintre acești îngeri au trecut intr-o stare de rebeliune fata de Dumnezeu, sub conducerea unul de-al lor, care este numit Diavolul șau Satana (2 Petru 2:4). De atunci, acești îngeri răi s-au opus lui Dumnezeu și poporul lui Dumnezeu (1 Petru 5:08).

Noi credem că Adam și Eva si-au pierdut imaginea lor divină atunci când au cedat ispitei lui Satan și nu au ascultat de porunca lui Dumnezeu. Acest lucru i-a pus fata in fata cu judecata lui Dumnezeu: "Vei muri negreșit" (Geneza 2:17). Din momentul caderii in primul pacat, toți oamenii sunt conceputi și născuti într-o starea păcătoasă (Psalmul 51:5), și sunt înclinați doar spre rău (Geneza 8:21). "Carnea dă naștere la carne" (Ioan 3:06). Din moment ce toți oamenii sunt prin natura lor morți în păcat și despărțit de Dumnezeu (Efeseni 2:1), ei nu sunt în stare să se împace cu Dumnezeu prin nici un fel de eforturi proprii.

Noi credem că Dumnezeu, în providența lui plină de har, asigura zi de zi suport pentru nevoile trupești ale tuturor oamenilor (Psalmul 145:15,16). El protejează de asemenea pe cei credinciosi prin faptul ca tine raul departe de acestia (Psalmul 121:7), sau facandu-i capabili sa isi serveasca propriul bine (Romani 8:28).

Noi respingem toate teoriile evoluționiste care se considera ca o explicație a originii universului și a rasei umane și toate încercările de a armoniza cu relatarea scripturală a creației cu astfel de teorii.

Respingem toate interpretările care au ca rezultat reducerea primelor capitole ale Genezei la nivelul unui mit sau parabola sau expuneri poetice, aspecte care dauneaza grav aspectului istoric al creatiei.

Respingem toate teoriile care estompează distincția dintre ființele umane și animale, deoarece numai ființele umane au suflet nemuritor și doar acestea sunt răspunzătoare față de Dumnezeu.

Respingem toate teoriile care estompează distincția dintre Dumnezeu și creația sa (panteismul).

Respingem toate punctele de vedere cu privire la om care sustin ca acesta este bun prin natura sa, care considera ca tendințele naturale ale omului sunt doar slabite in anumite aspecte dar nu sunt păcătoase sau care nu recunoascdepravărea spirituală totală și incapacitatea omului de al mulțumi pe Dumnezeu (Romani 3:09 - 18).

Aceasta este ceea ce ne învață Sf.Scriptura despre creație, omenire și păcat. Aceasta este ceea ce credem noi, invatam și marturism.

O traducere de Sorin H. Trifa dupa documentul "This we belive" apartinand WELS. Documentul in limba engleza poate fi accesat aici. Tradus si publicat cu acordul WELS