Despre Cuvantul lui Dumnezeu

Data postării: 18.02.2015 13:44:51

Biblia continuă să fie cartea cea mai publicata, cu cel mai mare tiraj, din toate timpurile. De-a lungul veacurilor, Biblia a oferit inspirație, incredere și îndrumare pentru cei care au citit-o. Dar cati dintre noi, astazi, mai cred faptul ca Biblia este o carte inspirata si ca ea reprezinta cu adevarat Cuvantul lui Dumnezeu? Mai este astazi acest lucru de actualitate? Mai are vreun impact pentru omenire? In urmatoarele randuri imi doresc sa trecem in revista impreuna câteva adevăruri importante despre Biblie, asa cum au fost ele crezute si invatate de catre Biserica Evanghelica Lutherana in Secolul al XVI-lea, in timpul Reformei Protestante.

Ce este Biblia?

Cuvântul "Biblia" este de origine grecesca si înseamnă "carte". Ce fel de carte este Biblia? La această întrebare, răspunsul este format din două părți. În primul rând, Biblia este o colecție care contine 66 de cărți, incepand de la prima carte, Geneza, si pana la ultima carte, Apocalipsa. Aceste cărți acoperă o perioada de timp de mii de ani și au fost scrise în limba ebraică, aramaică si greaca. Sunt multe tipuri de stiluri în Biblie: narațiune istorică, profeție, poezie, discursuri, scrisori etc. Din punct de vedere literar, nu există nici o îndoială că Biblia este o capodoperă a literaturii. Cea de a doua parte a raspunsului la intrebarea „Ce fel de carte este Biblia?„ spunem ca Biblia este „Cuvântul lui Dumnezeu”. Biblia reprezinta o colectarea de idei inspirate de catre Dumnezeu. Spunem, plini de credinta, ca Biblia este un dar al lui Dumnezeu facut Sfintei sale Biserici. Din acest motiv accentuam faptu ca ca Biblia nu este o colecție de fabule și mituri. Spunem ca Biblia este mijlocul sigur pe care Duhul Sfânt il folosește pentru a comunica „Cuvântul lui Dumnezeu’ pentru noi.

Cum ne-a fost data Biblia?

Biblia insasi explică modul în care ne-a fost data de catre Dumnezeu. "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, corectarea și formare în neprihănire" (2 Timotei. 3:16) .In altă parte citim faptul că "oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt "(2 Petru 1: 21).

Deoarece oamenii au recunoascut faptul că Biblia este cu adevarat „ Cuvântul lui Dumnezeu”, ea a fost copiat și recopiat cu grijă minuțioasă și foarte mare atenție la detalii, literă cu literă, cuvântcu cuvant. Deaceea noi, astăzi, desi nu folosim textul propriu-zis, original al Bibliei, putem fi siguri că Duhul Sfânt a păstrat „Cuvântul lui Dumnezeu” in mod providential pentru noi. Desi avem la dispozitie, probabil sute de traduceri ale Bibliei, putem sa afirmam cu tarie ca nu diferențe semnificative între diversele traduceri si ca nu există nici un loc unde unde sa existe contradictii. „Cuvântul lui Dumnezeu” a fost scris in limba ebraică, aramaică si limba greacă, dar, de asemenea, „Cuvântul lui Dumnezeu” exista astazi în limba romana, in limba germana, in limba maghiara, in limba engleza si în orice altă limbă, atâta timp cât traducerea respectiva este fidelă „Cuvantului lui Dumenzeu” din limbile originale.

De ce este Biblia atât de importanta?

Cineva ar putea spune "Biblia este important pentru mine pentru că ea imi spune ce să fac " in timp ce o altă persoană ar putea spune "Poveștile din Biblie îmi amintesc de copilăria mea" sau"Biblia este un ghid bun pentru viață de zi cu zi". Toate aceste răspunsuri au un sâmbure de adevăr dar sunt lipsite de motivul real pentru care Biblia este atât de importanta, faptul ca ea este unica sursa sigura prin care il putem cunoaste pe Isus Cristos și tot ceea ce El a făcut pentru noi. Isus a spus: "Scripturile mărturisesc despre Mine" (Ioan 5:39). Mesajul principal al Bibliei este vestea bună a lucrării lui Dumnezeu pentru a împăca lumea cu Sine prin viața, moartea și învierea lui Isus Cristos. In Vechiul și Noul Testament, mesajul central al Sfintei Scripturi este modul în care Dumnezeu a lucrat providential in lume pentru a o pregati in vederea manturii prin Fiul Său, Isus Cristos, si minunata lucrate pe care Fiul lui Dumenzeu a făcut-o când a fost aici. De asemenea, Biblia ne vorbeste despre cum Biserica lui Cristos a primit acest mesaj glorios al mântuirii și despre modul în care aceasta Biserica Sfanta a crescut și sa răspândit în întreaga lume.

Biblia este centrata in totalitate pe Cristos. Domnul nostru Isus Cristos a spus: "Dacă rămâneți în Cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenicii Mei" (Ioan 8:31) . Autoritatea divină a Bibliei nu se bazează pe autorii umani pe care Dumnezeu i-a folosit pentru a scrie Biblia, nici pe aprobarea primita din partea Bisericii ci se bazează în întregime pe faptul că Biblie este „Cuvântul luiDumnezeu”. Cum știm acest lucru? Această mărturisire cu privire la autoritate deplina a Bibliei este o certitudine a credinței noastre ca Dumnezeu ne-a dat Biblia ca un cadou. Autorilor umani, Dumnezeu le-a dat cuvinte sale pentru a le asterne in scris. Asa cum Domnul nostru Isus Cristos a fost atât Dumnezeu adevărat cat și om adevărat, tot așa si Biblia este cu adevărat „Cuvântul lui Dumnezeu” și, in acelasi timo, a fost scrisa de diversi oameni. Domnul nostru Isus a luat trup omenesc dar fara pacat și fara eroare si, in acelasi fel, Dumnezeu s-a folosit de oameni pentru a oferi revelație Sa fara eroare. Deaceea, noi credem că Biblia este atât de infailibila (nu contine erori) cat si ineranta (incapabila de a contine erori)

Biblia face o distincție foarte importantă si este nevoie sa păstram aceasta aspect în minte pentru a înțelege Biblia in mod corect: distinctia dintre Lege și Evanghelie. Biblia dezvăluie sfințenia, desăvârșirea și dreptate lui Dumnezeu cat și așteptarile lui legate de perfecțiune. Legea, sumarizata cel mai bine în cele Zece Porunci, dezvăluie rebeliunea noastră păcătoasă și incapacitateanoastră de a ne salva prin noi insine. Evanghelia este vestea plină de bucurie care ne spune ca Domnul nostru Isus Cristos ne-a dat o iertare completă pentru păcatele noastre prin viața, moartea și învierea Sa pentru noi. Distincția corespunzătoare între Lege și Evanghelie este cheia pentru înțelegerea corecta a Bibliei.

Biblia nu este doar o colecție de principii pentru viata de zi cu zi. Biblia este Evanghelia, vestea bună a darul lui Dumnezeu cu privire la mântuirea noastra prin Domnului Isus Cristos. Mesajul manturii noastre in Cristos este tema care predomină în întreaga Biblie, de la inceputul Vechiului Testament si pana la finalul Noului Testament. Astfel, Biblia este pe Cristos si pe Evanghelie.

Biblia nu a fost data de dragul ei insisi. Noi nu suntem mantuiti pentru că avem Bibla. Noi sunt mantuiti de către Domnul nostru Isus Cristos care este revelat în Bible. Noi crede ceea ce ne reveleaza Biblia pentru că ea apartine Domnului nostru Isus Cristos. Noi crede în Isus Cristos si astfel noi credem Cuvântul Lui ca fiind adevarat. Noi am primit ceea ce El ne-a dat. El ne-a dat Sfanta Scriptures. Din aceste motive, afirmam ca Biblia este fundamentul și piatra de încercare pentru tot ceea ce Biserica Evanghelica Lutherana crede, învață, mărturisește și practica. De ce? Deoarece Biblia este inspirată, este centrat pe Cristos și pe Evanghelis si astfel ea este „Cuvântul lui Dumnezeu”.

Cum folosim Biblia?

Biblia este fundamentala pentru slujire. Biblia a fost data Bisericii lui Cristos nu pentru a ramane singura in afara comunitatii. Este foarte trist sa constatam ca unii oameni cred că dacă studiazaBiblia, ei pot sta departe de Biserica lui Cristos. Noi am primit darurile Domnului nostru cu bucurie și nu ar ridicat pretentii in legatura cu ceea ce ne dorim sau nu sa primim. Ar fi o mare înșelătorie dacă respectul nostru pentru Biblie ar fi folosit pentru a conduce la crearea unei prapastii între Biblie și Biserica lui Cristos. Sfanta Biserica reprezinta adunarea poporului lui Dumnezeudin jurul Cuvantului și al Sfintelor Sacramente. Biblia este „Cuvântul lui Dumnezeu” și, prin urmare, ea trebuie să fie citita, studiata de catre crestini la Biserică și acasa.

Noi luterani, afirmam că Scriptura trebuie să fie interpretată în conformitate cu adevărul ei central, care este Evanghelia, ci nu a luata separat de acest adevar central și, astfel, făcuta să învețelucruri care de fapt intra în conflict cu Evanghelia. Prin urmare, acordam o atenție mare gramaticii și sensului cuvintelor Bibliei căutând sa descoperim sensul intenționat al textului. Noirecunostem că Duhul Sfânt lucrează prin Sfintele Scripturi pentru a crea și susține Biserica lui Cristos în jurul celor doua mari valori, predicarea Cuvântului și administrarea corecta a Sacramentelor. Ori de câte ori Cuvântul lui Dumnezeu este predicat, învățat si studiat, Duhul Sfânt lucreaza în mod activ in oameni pentru atragerea lor la Cristos pentru mantuire. Adevaratii credinciosi isi doresc să fie în Cuvântul lui Dumnezeu zi cu zi. Deaceea, acasă citim și medităm la Cuvântul prin rugăciunile noastre private impreuna cu intreaga familie. La Biserică, imnurile șiliturghia noastra sunt ancorate în Cuvântul lui Dumnezeu. Predicarea in Biserica Evanghelica Lutherana are la baza pericope din Sfanta Scriptura desemnate pentru fiecare duminică din anulbisericesc. Preotii noastrii ii ghideaza pe copiii noștri într-o cunoaștere mai profundă a Cuvântului lui Dumnezeu.

Sfintele Scripturi sunt pentru noi și pentru toți oamenii o uriasa binecuvantare! Tot ceea ce atotputernicul si milostivul nostru Dumnezeu vrea ca noi să știm despre Sine, este conținut în Cuvantul Sfant. Prin Scripturi, Duhul Sfânt ne descoperă adevărul despre starea noastră păcătoasă și vestea plină de bucurie a mântuituirii lui Dumnezeu pentru noi prin Fiul Său, Isus Cristos. Într-adevăr, Cuvântul lui Dumnezeu este o candelă pentru picioarele noastre și o lumină pe cărarea noastră (Ps.119:105). Din acest motiv, noi, crestinii evanghelici lutherani trebuie sa ne rugăm neincetat: "Doamne, ține-ne fermi în Cuvântul Tău!"

Un articol de Sorin H. Trifa