Despre ingeri

Data postării: 08.04.2015 08:39:51

Fiintele angelice, sau ingerii, au captat mereu imaginația oamenilor de pretutindeni. Din păcate, există o numeroase informatii contradictorii cu privire la ingeri, împreună cu numeroase superstiții și înțelegeri nebiblice. Intentia acestui scurt articol este aceea de a va oferi o perspectivă biblică asupra îngerilor.

Exista îngeri?

Cuvântul lui Dumnezeu, ci nu emisiunile de televiziune sau din articolele din reviste, este singura noastră sursă de încredere pentru a cunoaste ceea ce sunt îngerii sunt cat si cu privire la ceea ce ei nu sunt. Sfanta scriptura ne învață că îngerii au fost creati de catre Dumnezeu, foarte probabil în timpul celor șase zile ale creației. Sustinem acest lucru deoarece Sfanta Scriptura ne spune ca inainte de creație a fost doar Dumnezeu (Ioan 1:1-3), iar după creație, Sfanta Scriptura ne spune că în ziua a șaptea Dumnezeu s-a odihnit in urma lucrarii de cratie (Geneza 2:3). Sfanta Scriptura nu indică insa nimic cu privire la ziua sau perioada in care Dumnezeu a creat ingerii. Cu toate acestea, Sfanta Scriptura este clara cu privire la existenta ingerilor.

Ce înseamnă cuvântul "înger"?

Cuvântul "înger" vine de la un cuvânt din limba greaca care înseamnă "purtator de mesaj". Cu alte cuvinte, ingerii sunt niste mesageri. In Sfanta Scriptura, îngerii sunt descriși ca fiinte spirituale (Fapte 23:9; Evrei 1:14). Cuvântul "înger" este de fapt o descriere a ceea ce aceste fiinte fac.

Ce sunt îngerii?

Îngerii sunt spirite, cu alte cuvinte ele sunt ființe care nu au un trup fizic. Isus Cristos a spus: "un duh nu are carne și oase, cum vedeți că am Eu" (Luca 24:39). Îngerii răi sunt descrisi ca neavand "carne și sânge" (Efes. 6:12). În Sfintele Scripturi, când îngerii apar în formă umană, aceasta este doar o aparență de moment pentru ca cei care au nevoie sa ii poata vedea. Îngerii nu sunt dumnezei. Ingerii sunt creația lui Dumnezeu și servesc vointei lui Dumnezeu. Sfanta Scriptura ne spune ca îngerii buni sunt "duhuri slujitoare" (Evrei 1:14) trimise de Dumnezeu pentru a servi poporului Său.

Sunt îngeri niste fiinte umane?

Omul reprezinta coroana creatiei. Doar la crearea omului a spus Dumnezeu: "Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră" (Gen1:26). Mai mult decat atat, Sfanta Scriptura afirma că numai în ființele umane a pus Dumnezeu „suflarea de viață” (Gen.2:7). De asemenea, Dumnezeu nu a dat îngerilor stăpânire peste creația Lui ci acest privilegiu l-a dat exclusiv omului (Gen.1:26-28). Ingerii nu sunt fiinte umane. Ei exista ca duhuri care servesc lui Dumnezeu și poporul Său.

Fiintele umane devin îngeri atunci când mor?

Nu! Ființele umane nu devin îngeri atunci când mor. Sfintele Scripturi sunt clare în acest aspect. Pana in ultima zi a istorie, sufletele morților stau înaintea Domnului, bucurandu-se de pace și odihnă în prezența Lui, în așteptarea zilei când vor primi trupuri glorificate pentru eternitate (1Cor.15; 1Tes.5:17; Apoc.7).

Sunt îngerii fiinte inteligente?

Sfanta Scriptura descrie îngerii ca având atât inteligența cat si vointa. Ingerii buni cunosc și urmeaza înțelepciunea lui Dumnezeu, intelepciune pe care El a revelat prin Cristos pentru Sfanta Sa Biserica (Ef.3:10). Ingerii se bucura sa ne slujeasca noua, celor care suntem moștenitorii mântuirii lui Cristos (Evrei 1:14). Cu toate acestea, îngerii nu știu toate lucrurile, ei nu sunt atotstiutori. De exemplu, ingerii nu cunosc gândurile inimilor oamenilor (1 Regi 8:39).

Cât de puternici sunt îngeri?

Îngerii sunt fiinte extrem de puternice. Ei sunt descrisi ca "cei puternici" (Ps.103:20; 2Tes.1:7). Ingerii buni protejeaza copiii lui Dumnezeu (Ps.91:11-13). Despre puterile îngerilor stim ca nu sunt nelimitate, ei nu sunt atotputernici ci puterea lor este întotdeauna supusă voinței și autoritatii lui Dumnezeu. Si despre ingerii răi ni se spune ca sunt fiinte puternice. Sfanta Scriptura ne spune că ei ii tin captivi pe toți necredincioșii (Luca 11:21-22; Efes.2:2). Credincioșii lui Cristos sunt capabili să reziste îngerilor răi exclusiv prin puterea lui Dumnezeu (Efes.6:10-17).

Unde sunt îngerii?

Îngerii, asemenea lui Dumnezeu, nu locuiesc în aceeași dimensiune fizică cu ființele umane. Totusi, in anumite perioade de timp, ingerii sunt trimisi de catre Dumnezeu să apară în lumea noastra. Cu toate ca exista momente în care îngerii isi fac aparitia fizica intr-un anumit loc (Fapte 12:7), ei rămân ființe care nu populează nici un spațiu fizic.

Care este numarul ingerilor?

Sfanta scriptura nu ne oferă un număr exact, dar învață în mod clar că există un număr incredibil de mare de îngeri care il slujesc pe Dumnezeu. Sfanta Scriptura vorbește despre "zece mii de ori zece mii de îngeri" (Dan7: 10). Sfanta Scriptura vorbește despre "o mare oaste cerească" (Luca 2:13). Deasemenea, trebuie sa stim ca exista un număr fix și limitat de îngeri, multimea ingerilor nu creșterea si nici nu descreste. Spre deosebire de ființe umane, îngerii nu se căsătoresc și au copii (Marcu 12:25) si sunt nemuritoari.

Sunt toți îngerii la fel?

In lumea îngerilor există, aparent, anumite ordine sau categoriile de ingeri. Sfanta Scriptura vorbește despre "heruvimi" (Gen.3:24; Ps.80:1), "serafim" (Isaia 6:2), "scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri" (Col.1:16), "arhangheli" (1Tes.4:16). De asemenea, si printre îngerii răi sunt ranguri și clase de îngeri (Mat.25:41). Satan este descris ca fiind "prințul dracilor" (Luca 11:15). Este inutil, însă, să incercam sa analizam aceste divizii sau ranguri de îngeri deoarece Sfanta Scriptura, în sine, nu ne oferă informații in acest sens.

Cine sunt îngerii cei răi, și ce fac ei?

Inițial, toți îngerii creati de catre Dumnezeu au fost buni și au făcut voia Lui perfecta. La un moment dat, după ce Dumnezeu i-a creat, unii îngeri au ales să se răzvrătească împotriva Creatorului lor. Ei a iesit din prezenta lui Dumnezeu și au cazut în păcat și in rau. Chiar in acel moment a fost confirmata si conditia lor eterna. Pentru ingerii rai nu exista nici o speranță de mantuire, de salvare. Ingerii cazuti recunosc că va exista un moment în care vor trebui să sufere chinul veșnic și pedeapsa pentru răzvrătirea lor împotriva lui Dumnezeu (Mat.8:29). Domnul nostru Isus Cristos il descrie pe Satan ca fiind: "un ucigaș de la început, şi nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii" (Ioan 8:44). Când, ca timp, s-au răzvrătit îngerii răi și s-au indepartat de Dumnezeu, nu putem spune sigur, dar știm că s-a intamplat, undeva, chiar la începutul lumii. Cei mai multi dintre părinții Bisericii Creștine cred că păcatul ingerilor răi a fost mândria. Ei se bazeaza pe faptul că ispita lui Adam și a Evei de catre Satana a fost, in realitate, un apel la mandrie. Deasemenea, Sfanta Scriptura arată că mândria a fost cauza condamnării diavolului (1Tim.3:6). Diavolul este mare nostru dușman, care "dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită" (1 Petru 5:8). Sfanta Scriptura ne spune că diavolul este cauza necredinței în lume (Efes.2:1-2). Orice om care nu crede Evanghelia lui Cristos Isus se afla in robia diavolului si implineste voia acestuia. Necredincioșii sunt descrise în Sfanta Scriptura ca fiind parte din împărăția diavolului și aflandu-se sub puterea lui (Fapte 26:18; Col.1:13). Oamenii necredinciosi nu iși dau seama de acest lucru ci chiar neagă, aspect care reprezinta cea mai mare înșelăciune a diavolului. Satana este atât de înșelătoar incat, uneori, el se deghizeaza chiar ca un "înger de lumină" (2 Cor.11:14). De fapt, Vechiul Testament se referă la Satan ca fiind "lucifer", care tradus înseamnă "purtător de lumină" (Isaia 14:12). Trebuie să rețineți că toate Sfanta Scriptura vorbeste despre îngeri răi și despre pedeapsa lor veșnică cu scopul de a ne face să recunoastem necesitatea de a ne pocăi și de a crede în Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, care a răscumpărat omenirea prin moartea Sa și ne-a salvat de din iad.

Ce fac îngerii buni?

Îngerii buni se bucură de binecuvântarea de al vedea pe Dumnezeu. Acestea sunt mereu în prezența imediată a lui Dumnezeu, văzând mereu slava, maiestatea și puterea divina (Mat.18:10). Acest se numește "viziunea binecuvantata" de care se vor bucura toți creștinii atunci când ajunge în ceruri. Cuvântul lui Dumnezeu dezvăluie următoarele lucruri despre activitatea îngerilor buni: ei Îl laudă pe Dumnezeu (Isaia 6:3; Luca 2:13), si sunt slujitorii lui Dumnezeu în lume și în Biserică (Psalmul 103:20-21; Evrei 1:14). Dumnezeu ii trimite p îngeri pentru a servi și pentru ai proteja pe credincioșii creștini in aspecte ale vietii acestora (Ps.91:11-12). Ingerii sunt profund interesați de tot ceea ce se intampla în Biserică. Ei adora să ia parte, cu o mare bucurie, la lucrarea lui Isus Cristos pentru mântuirea lumii (Luca 2:13;. Efes.3:10). Ingerii se bucura de fiecare păcătos care se pocăiește (Luca 15:10). Sfanta Scriptura menționează prezența îngerilor la fiecare mare eveniment care are loc in Imparatia lui Dumnezeu. Ingerii au fost prezenți atunci când Dumnezeu a dat Legea Sa pe Muntele Sinai (Deut.33: 2; Galateni 3:19). Au fost prezenți la concepția, nașterea, învierea și înălțarea Domnului nostru Isus Cristos (Luca 1:26; 2:11, Marcu 1:13, 24:5, Fapte 1:10). Ingerii il vor urma pe Isus Cristos atunci când El va reveni in ultima zi (Mat.13:41; 24:31). Sfanta Scriptura ne spune că îngerii sunt prezenti in cadrul inchinarii publice a Bisericii lui Cristos (1Cor.11:10). Dumnezeu folosește, de asemenea, pe îngeri pentru a ajuta familia și pentru a menține legea și ordinea (Geneza 24:7; Matei 18:10; Dan.10:13).

Cum trebuie sa ii tratam noi pe îngeri?

Trebuie să il laudam și sa ii mulțumim lui Dumnezeu pentru ingeri. Noi trebuie să avem grijă să nu-i jignim prin păcat și prin necredință (1Cor.11:10; 1Tim.5:21). Sfintele Scripturi afirma clar faptul că noi nu trebuie să ne rugăm la îngeri si nici să le oferim închinarea noastră. In calitate de credincioși, avem privilegiul de a avea îngeri care sa ne inconjoare, sa ne ne protejeze și sa ne sustina pentru a face voia lui Dumnezeu în viețile noastre. Speranța și încrederea noastra este totdeauna în Dumnezeu, despre care știm că trimite pe îngerii Săi să vegheze asupra noastră in orice dificultate sin viața noastra. Datorita ascultarii perfecte a Domnului nostru Isus Cristos și prin moartea sa pentru păcatele lumii, noi avem asigurarea iertării completa si totala a tuturor pacatelor. Noi știu că Dumnezeu ne iubește și se îngrijește de noi ca de proprii Săi copii dragi. Mai mult decât atât, știm că Domnul ii trimite pe îngerii Săi să aibă grijă de noi, iar intr-o zi ne vom alatura lor în al vedea pe Dumnezeu și vom cânta laude Lui pentru eternitate.

Un articol de Sorin H. Trifa