Ganduri despre Sfantul Martin

Data postării: 11.11.2015 09:48:09

Sfantul Martin din Tours (Sanctus Martinus Turonensis) a fost episcop de Tours si a slujit intr-o Biserica devenita o atractie pentru pelerini aflati in drum spre Santiago de Compostela, Spania. Sfantul Martin din Tours a devenit unul dintre cei mai cunoscuti sfinții creștini, in mod special in traditia apuseana. Prin faptul ca Sfantul Martin din Tours s-a născut în Szombathely, Ungaria, si-a petrecut mare parte din copilărie în Pavia, Italia, și a trăit cea mai mare a vieții sale in Franta, Sfantul Martin din Tours este considerat drept un pod spiritual peste întreaga Europă.

Sfantul Martin din Tours s-a nascut, probabil, in jurul anului 316 (sunt voci care sustin ca s-a nascut in 336) in localutatea Szombathely, la vremea respectiva Diaceza de Panonia. Tatal sau a fost un ofiter in Garda Imperiala Romana, o unitate care stationa in regiunea Ticinum, nordul Italiei.

La varsta de zece ani, Sfantul Martin a participat la slujbele Bisericii Crestine si, impotriva vointei parintilor sai, a devenit catehumen, pregatindu-se pentru botez. Reamintim ca la data respectiva crestinismul era deja religie oficiala in Imperiul Roman. Sfantul Martin a ales cariera militara, la fel ca si tatal sau, alaturandu-se unei unitati de cavalerie. La optisprezece ani era parte din armata Imperiului Roman care stationa la Samarobriva în Galia (zona Amiens din Franta). Ulterior s-a alaturat unei divizi de cavalerie grea fiind stationat in regiunea Milano iar mai apoi la Travers. La varsta de patruzeci si cinci de ani a parasit armata dupa un stagiu lung, constiinta lui crestina fiind profund afectata de participarea la razboaie. Sfantul Martin a ajuns la concluzia că credința lui îl interzice luptă, zicând: "Eu sunt un soldat de Hristos. Nu pot să lupt”.

Retras din armata, in drumul său spre orașul Caesarodunum (acum Tours), a devenit un ucenic al lui Ilarie de Poitiers, un susținător puternic al creștinismului trinitar care s-a opus arianismului Curții Imperiale. Atunci cand Ilarie a fost forțat să plece în exil la Pictavium (acum Poitiers), Sfantul Martin a revenit în Italia. Potrivit lui Sulpicius Severus, Sfantul Martin, in drum spre Italia, a convertit un tâlhar și l-a confruntat pe însuși diavolul. Sfantul Martin a trecut Alpii, și de la Milano s-a dus in Pannonia. Acolo el si-a convertit mama la crestinism nereusind acelasi lucru si cu tatăl său. În Illyricum a luat atitudine impotriva arienilor cu atâta zel incat a fost biciuit public și forțat să plece. Revenind la Iliria, Sfantul Martin l-a confruntat cu arhiepiscopul arian din Milano iar acesta din urma l-a alungat din oraș. Potrivit urmare, Sfantul Martin a decis să cautat adăpost pe insula Gallinaria, acum Isola d'Albenga, în Marea Ligurică, unde trăit ca un pustnic.

La revenirea din exil al lui Ilarie, in anul 361, Sfantul Martin s-a stabilit la o manastire din apropierea orasului Caesarodunum si a depus o lucrare de convertire in randul populatiei necrestine.

În anul 371, Sfantul Martin a fost numit episcop de Tours, localitate unde a impresionat cu atitudinea lui crestina. Sfantul Martin nu si-a dorit o astfel de functie in Biserica. Deaceea, el a fost atras de catre locuitorii din Tours printr-un șiretlic, fiind îndemnat să vina si sa slujeasca la cineva aflat pe patul pe moarte. Astfel a fost adus la biserică, unde, fara tragere de inima din partea lui, Sfantul Martin a fost ordinat episcop activand cu putere impotriva paganismului si sustinand crestinismul in ciuda unei opozitii, uneori violente, pe care a intampinat-o.

Legenda spune ca in timpul in care Sfantul Martin a fost soldat si era stationat in Galia, in timp ce se apropia de portile orasului Amiens, el a intalnit un cersetor imbracat sumar. Vazand ca acest om era chinuit de frig, tanarul ofiter si-a scos mantia militara si i-a oferito suferindului pentru a se incalzi.

Bisericile Evanghelice Lutherane il comemoreaza pe Sfantul Martin in data de 11 Noiembrie. Traditia, in mod special cea cu origini in Germania, este aceea ca cei mici sa organize o serbare iar mai apoi, la lasarea serii, sa mearga pe stazi purtand felinare confectionate manual.

Nascut la 10 Noiembrie 1483, Martin Luther a fost botezat a doua zi, exact atunci cand era comemorat Sfantul Martin si, conform obiceiului, tanarul Luther a primit numele Sfantului.

Un articol de Sorin H. Trifa