Ganduri despre toleranta si alternative de viata

Data postării: 10.07.2015 10:57:59

Dorinta pentru acest articol s-a nascut in urma unei controverse care a inceput sa afecteze lumea zilelor noastre. Din acest motiv, acest articol isi doreste sa ofere un raspuns crestinesc cu privire la problema homosexualitatii. Biserica lui Cristos recunoaste ca acest lucru reprezinta o provocare semnificativa si deosebit de importanta dar, in acelasi timp, vede acest lucru si ca pe o oportunitate de a afirma Adevarul si de a proclama Evanghelica Domnului Isus Cristos. Aceasta expunere reprezinta exclusiv o opinie a Bisericii Lutherane Confesionale din Romania si a paginii de facebook: Evangelisch-Lutherisch/Evanghelic Lutheran

Domnul ne învață prin Cuvântul Său că homosexualitatea reprezinta o denaturare păcătoasă a dorinței Sale ca un bărbat și o femeie sa trăiasca împreună, în căsătorie, ca soț și sotie. Dumnezeu interzice categoric orice fel de relatie sexuala in afara casatoriei dintre un barbat si o femeie si, implicit dar si explicit, condamna si homosexualitatea. Cu toate ca foarte multe Biserici Protestante tolereaza sau chiar aproba practicile homosexuale, credinta evanghelica lutherana confesionala (sau conservatoare) condamna acest comportament, declarandu-l ca fiind „pacatos”

Citim în Sfanta Scriptura, Cuvântul lui Dumnezeu, următoarele afirmații despre homosexualitatea:

"să nu te culci cu un bărbat cum se culcă cineva cu o femeie. Este o urâciune "(Lev.18:22);

"dacă un om se culcă cu un om, cum se culcă cineva cu o femeie, amândoi au făcut un lucru scârbos; să fie pedepsiţi cu moartea: sângele lor să cadă asupra lor."(Lev.20:13);

„din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase; căci femeile lor au schimbat întrebuinţarea firească a lor în una care este împotriva firii; tot astfel, şi bărbaţii au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase şi au primit în ei înşişi plata cuvenită pentru rătăcirea lor." (Rom.1:26-27);

„nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii, nici hoţii, nici cei lacomi, nici beţivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu." (1 Cor.6: 9-10).

„căci ştim că Legea nu este făcută pentru cel neprihănit, ci pentru cei fărădelege şi nesupuşi, pentru cei nelegiuiţi şi păcătoşi, pentru cei fără evlavie, necuraţi, pentru ucigătorii de tată şi ucigătorii de mamă, pentru ucigătorii de oameni, pentru curvari, pentru sodomiţi, pentru vânzătorii de oameni, pentru cei mincinoşi, pentru cei ce jură strâmb şi pentru orice este împotriva învăţăturii sănătoase” (1 Tim.1: 9-10).

Prin Cuvântul Său, Dumnezeu ne învață foarte clar faptul ca homosexualitatea este un păcat. O persoană care persistă în homosexualitate are un comportament care stă sub condamnarea Cuvantului lui Dumnezeu. Acest lucru este valabil inclusiv pentru oricine care persistă în orice fel de păcat, fără pocăință. Chiar daca acest mesaj poate sa fie perceput ca fiint total nepopular, acesta este adevărul pe care Dumnezeu ne invata în Cuvântul Său.

Mesajul Bisericii lui Cristos pentru persoanele care practica relatii homosexuale este același ca mesajul proclamat tuturor oamenilor: „pocăiți-vă și credeți în Evanghelie!”. Toate ființele umane se nasc cu o natură păcătoasă, fiind morti in ganduri si actiuni pacatoase. Homosexualitatea este doar unul dintre aceste multe ganduri si practici pacatoase pe care le intalnim in aceasta viata. Inca de la nastere, orice fiinta umana, se afla sub judecata lui Dumnezeu. Toate aceste fiinte umane sunt pierdute si condamnate datorita pacatului si toate fiintele umane au nevoie de mila lui Dumnezeu si de harul Sau pentru mantuire.

Mesajul cel mai important al Bisericii lui Cristos pentru oamenii care practica relatii homosexuale este promisiunea iertării pacatelor și promisiunea vieții veșnice, prin persoana și lucrarea lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru. Pe acest Isus, Dumnezeu l-a trimis în această lume să trăiască o viață perfectă în numele nostru, sa sufere si sa moara ca plata pentru pacatele noastre. Biserica lui Cristos, in timp ce respinge practica relatiilor homosexuale impreuna cu conceptul modern al tolerantei in numele libertatii individuale, trebuie sa manifeste intelegere, dragoste si grije pastorala fata de astfel de persoane fiind disponibila sa ofere ajutor si incurajare in orice mod posibil, fara sa incalce Cuvantul lui Dumnezeu. Biserica lui Cristos trebuie sa proclame judecata lui Dumnezeu indreptata impotriva practicilor homosexuale exact asa cum trebuie sa o faca impotriva practicarii orcarui pacat, dar, in acelasi timp, Biserica lui Cristos trebuie sa predice iertarea pacatelor in Cristos, adica inclusiv iertarea pacatului practicii homosexuale pentru cei care se pocaiesc si doresc sa traiasca o viata noua si curata. Prin mijloacele harului, ascultarea Cuvantului lui Dumnezeu si impartasirea Sfintelor Sacramente, orice pacatos pocait cu adevarat va obtine iertare si puterea Duhului Sfant de a trai o viata in Cristos.

Este foarte tentant pentru Biserica lui Cristos sa ignore si sa se refugieze din fata problemelor care ameninta societatea moderna, inclusiv homosexualitatea. Aceasta este insa cea mai nefericita modalitate de a actiona. Biserica lui Cristos trebuie sa actioneze ca o „sabie cu doua taisuri”, sa condamne pacatul dar sa si afirme promisiunea lui Dumnezeu de iertarea a pacatelor in Cristos. Biserica lui Cristos trebuie sa condamne practicile homosexuale dar, in acelasi timp, trebuie sa isi arate compasiunea fata de cei care practica acest pacat si sa ii incurajeje necontenit pentru ca acestia sa se pocaiasca si sa se intoarca la Cristos. Pentru a se impaca cu Creatorul, un homosexual trebuie sa revina la o existenta heterosexuala deoarece acest tip de viata este poruncita in mod expres de catre Dumnezeu, dar daca acest lucru este imposibil, Biserica lui Cristos militeaza pentru abstinenta sexuala in randul acelora care se confrunta cu inclinatii homosexuale, la fel cum trebuie sa se exprime si fata de cei care au inclinatie spre alcoolism, droguri sau curvie.

Din nefericire, in prezent, „miscarea pentru drepturile homosexualilor” a afectat un numar mare de denomintii protestante. Aceasta „miscare” militeaza pentru acceptarea stilului de viata „alternativ” ca fiind unul natural si astfel, se cere societatii si Bisericii sa accepte si sa oficieze casatorii intre persoanele de acelasi sex. Acesta este un mare „hop” pentru Biserica lui Cristos. Ea trebuie sa reziste orcaror presiuni politice si sociale. Rolul Bisericii lui Cristos este acela de a predica Evanghelia ci nu de a se lansa in dezbateri politice. Scopul Bisericii trebuie sa fie acela de ai informa pe cetateni, credinciosi sa nu, cu privire la pozitia pe care Dumnezeu o are fata de anumite fapte pacatoase. Ea trebuie sa se bazeze si sa prezinte exclusiv adevarul Sfintelor Scripturi.

Din pacate, in ultimul timp, mass-media nu prea mai face distinctia clara in ceea ce priveste pozitia Bisericilor Protestante cu privire la controversa homosexuala. Bisericile Protestante sunt bagate in „aceeasi oala” atunci cand se trateaza problema acceptarii stilului „alternativ” de viata. Desi exista numeroase denominatii lutherane, reformate si presbiteriene care tolereaza, ba chiar accepta sa casatoreasca cupluri homosexuale, totusi, se cuvine sa afirmam cu tarie ca nu toate Bisericile Evanghelice Lutherane, Reformate sau Presbiteriene accepta acest lucru.

Problema majora a acestei controverse este ca gruparile pro-homosexualitate sunt foarte active si virulente. Ele se straduiesc din rasputeri sa se impuna si sa isi impuna ideologia. Homosexualitatea este portretizata in mass-media ca fiind ceva normal si natural. Persoanele care refuza sa accepte acest lucru sunt caracterizate cu expresia „homofob”, un fel de extremist social care trebuie izolat si „starpit”. Cu toate acestea, un crestin nu este un „homofob” ci doar un om care doreste sa traiasca dupa voia lui Cristos. Un crestin nu doreste sa „starpeasca” pe cei care practica relatiile homosexuale, ci este o persoana care are ca scop mantuirea acestora.

Din acest motiv este important sa predicam Cuvantul si sa incurajam aceste persoana sa se detaseze de pacat, sa se pocaiasca si sa traiasca dupa voia lui Cristos. Nu avem ura impotriva homosexualilor, din contra, ne rugam ca ei sa isi inteleaga pacatul, sa se pocaiasca, sa primeasca iertarea pacatelor si sa mosteneasca viata vesnica.

Un articol de Sorin H. Trifa