Despre marturisirea Sfantului Apostol Petru

Data postării: 19.01.2016 08:44:16

La 18 ianuarie a fiecarui an, crestinii din Bisericile Evanghelice Lutherane comemoreaza Confesiunea Sfantului Apostol Petru.

Sfantul Apostol Petru, conform relatarilor Noului Testament este unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Domnului. Numele sau originar a fost Simon. Sfantul Apostol Petru a fost fiul lui Iona (sau Ioan) fiind originar din localitatea Betsaida apartinand de provincia Galileea. Locuia in Capernaum imp...reuna cu sotia si cu soacra sa. Sfantul Apostol Petru a fost de meserie pescar impreuna cu tatal si cu fratii sai, inclusiv cu Sfantul Apostol Andrei, acesta fiind la randul sau un apostol al Domnului nostru Isus Cristos. Cei doi frati au facut parte dintre primii apostoli chemati in lucrare de catre Mantuitorul nostru.

În creștinismul apusean, Mărturisirea lui Petru se referă la un episod din Noul Testament în care Apostol Petru il proclamă pe Isus Cristos ca fiind Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Proclamarea este descrisa în cele trei Evanghelii sinoptice: Matei 16: 13-20, Marcu 8: 27-30 și Luca 9:18-20

Proclamarea lui Isus ca Mesia, Cristosul, este fundamentală pentru cristologie iar Mărturisirea lui Petru și acceptarea acesteia de catre Isus face din ea o declarație definitorie pentru narațiunea Noului Testament. Mantuitorul nu numai ca acceptă titlurile de Cristos și Fiul al lui Dumnezeu, dar declară marturisirea lui Petru ca fiind o revelație divină, afirmând că Tatăl său în ceruri l-au descoperit lui Petru acest lucru.

Relatarea Sfintei Scripturi cu privire la Marturisirea lui Petru este urmatoarea:

„Isus a venit în părţile Cezareii lui Filip şi a întrebat pe ucenicii Săi: „Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul omului?” Ei au răspuns: „Unii zic că eşti Ioan Botezătorul; alţii: Ilie; alţii: Ieremia sau unul din proroci.” „Dar voi”, le-a zis El, „cine ziceţi că sunt?” Simon Petru, drept răspuns, I-a zis: „Tu eşti Cristosul, Fiul Dumnezeului celui Viu!”. Isus a luat din nou cuvântul şi i-a zis: „Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona; fiindcă nu carnea şi sângele ţi-a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri” (Matei 16:13-17)

Un articol de Sorin H. Trifa