Sfantul Arhanghel Mihail si Sfintii Ingeri

Data postării: 28.09.2016 17:53:45

In data de 29 Septembrie a fiecarui an, in Bisericile Lutherane Confesionale este sarbatoarea „Sfantul Arhanghel Mihail si toti Sfintii Ingeri”. Fiintele angelice, sau ingerii, au captat mereu imaginația oamenilor de pretutindeni. Din păcate, in acest moment există numeroase informatii contradictorii cu privire la ingeri, împreună cu numeroase superstiții și înțelegeri nebiblice. Totusi, Cuvântul lui Dumnezeu, ci nu emisiunile de televiziune sau din articolele din reviste, trebuie sa fie singura noastră sursă de încredere pentru a cunoaste ceea ce sunt îngerii sunt cat si cu privire la ceea ce ei nu sunt.

In Bisericile din Apus, sarbatoarea „Sfantul Arhanghel Mihail si toti Sfintii Ingeri” este amintita inca din secolul al XII-lea. Sarbatoarea aceasta a fost revizuita in timpul Reformei Lutherane, elimininand adorarea ingerilor ci aratand mai mult spre importanta prezentei ingerilor in lucrarea lui Isus Cristos. Practic, Sfantul Arhanghel Mihail si Sfintii Ingeri sunt sarbatoriti deoarece acesta sarbatoare il glorifica pe Cristos. Este posibil ca afirmatia anterioara sa para una foarte cidata pentru cititor, dar, la fel ca in cazul tuturor sarbatorilor din cadrul Bisericilor Lutherane, accentul nu este pus pe persoana sarbatorita ci pe faptul ca noi il glorificam pe Dumnezeu pentru ca s-a folosit de respectiva persoana sau respectivele persoane pentru a da slava numelui Sau si pentru a aduce mantuire poporului Sau. Trebuie să il laudam și sa ii mulțumim lui Dumnezeu pentru ingeri. Noi trebuie să avem grijă să nu-i jignim prin păcat și prin necredință (1Cor.11:10; 1Tim.5:21). Sfintele Scripturi afirma clar faptul că noi nu trebuie să ne rugăm la îngeri si nici să le oferim închinarea noastră. In calitate de credincioși, avem privilegiul de a avea îngeri care sa ne inconjoare, sa ne ne protejeze și sa ne sustina pentru a face voia lui Dumnezeu în viețile noastre. Speranța și încrederea noastra este totdeauna în Dumnezeu, despre care știm că trimite pe îngerii Săi să vegheze asupra noastră in orice dificultate sin viața noastra. Datorita ascultarii perfecte a Domnului nostru Isus Cristos și prin moartea sa pentru păcatele lumii, noi avem asigurarea iertării completa si totala a tuturor pacatelor. Noi știu că Dumnezeu ne iubește și se îngrijește de noi ca de proprii Săi copii dragi. Mai mult decât atât, știm că Domnul ii trimite pe îngerii Săi să aibă grijă de noi, iar intr-o zi ne vom alatura lor în al vedea pe Dumnezeu și vom cânta laude Lui pentru eternitate.

Sfanta Scriptura ne învață că îngerii au fost creati de catre Dumnezeu, foarte probabil în timpul celor șase zile ale creației. Sustinem acest lucru deoarece Sfanta Scriptura ne spune ca inainte de creație a fost doar Dumnezeu (Ioan 1:1-3), iar după creație, Sfanta Scriptura ne spune că în ziua a șaptea Dumnezeu s-a odihnit in urma lucrarii de cratie (Geneza 2:3). Sfanta Scriptura nu indică insa nimic cu privire la ziua sau perioada in care Dumnezeu a creat ingerii. Cu toate acestea, Sfanta Scriptura este clara cu privire la existenta ingerilor. Cronologic vorbind, prima data cand Sfanta Scriptura mentioneaza despre ingeri este la scurt timp dupa caderea lui Adam si a Evei in pacat. Atunci, Dumnezeu a pus un heruvim sa pazeasca Gradina Edenului dupa ce primii oameni au fost alungati din ea. Spre diferenta de povestile populare ca ne prezinta ingerii sub forma unor copilasi frumosi si inofensivi, acest inger ne apare impozant si inarmat cu o sabie de foc. O ultima referirecu privire la ingeri apare in Cartea Apocalipsei, relatandu-ne implicarea acestora in evenimentele care vor marca sfarsitul acestei lumi.

Cuvântul "înger" vine de la un cuvânt din limba greaca, „angelos”cuvant care se traduce prin expresia "purtator de mesaj". Cu alte cuvinte, „ingerul” este un mesager al lui Dumnezeu, fie ca ne referim la o fiinta supranaturala fie ca ne referim la o fiinta umana. Desi sarcina principala a unui inger, fie ca ne referim la o fiinta supranaturala fie una umana, este aceea de a livra mesajele lui Dumnezeu, Legea si Evanghelia, atunci cand Sfanta Scriptura foloseste expresia „inger” se refera la fiinte spirituale create de Dumnezeu pentru a fi mesagerii Sai (Fapte 23:9; Evrei 1:14). Sfanta Scriptura ne spune ca ingerii nu actioneaza independent ci ei sunt intotdeauna supusi poruncilor lui Dumnezeu, vorbind Cuvantul lui Dumnezeu, aducand judecata sau mantuire, dupa caz.

Pentru a intelege mai bine misiunea Sfantului Arhanghel Mihai si a Sfintilor Ingeri, trebuie sa cunoaste mai bine situatia acestor fiinte supranaturale si sa discutam un pic despre acei ingeri care s-au razvratit impotriva Creatorului lor. Sfanta Scriptura nu ne vorbeste despre momentul in care Dumnezeu a creat ingerii. Cu toate acestea, este crucial sa afirmam ca aceste fiinte sunt create ci nu sunt fiinte cu existenta din vesnicii, asemenea lui Dumnezeu Tatal, a Fiului lui Dumnezeu si a Sfantului Duh, Sfanta Treime. Îngerii nu sunt dumnezei. Ingerii sunt creația lui Dumnezeu și servesc vointei lui Dumnezeu. Sfanta Scriptura ne spune ca îngerii buni sunt "duhuri slujitoare" (Evrei 1:14) trimise de Dumnezeu pentru a servi poporului Său. Sfanta Scriptura vorbește despre existenta a „zece mii de ori zece mii si mii de mii” de ingeri (Apoc.5:11) si despre "o mare oaste cerească" (Luca 2:13). Deasemenea, trebuie sa stim, ca desi multimea ingerilor nu poate sa fie numarata, totusi exista un număr fix, adica limitat, de îngeri, multimea ingerilor nu creșterea si nici nu descreste deoarece, spre deosebire de ființe umane, îngerii nu se căsătoresc, si se inmultesc (Marcu 12:25) si sunt nemuritori. Acest aspect lamureste si o invatatura nebliblica destul de prezenta insa in traditia crestina ortodoxa, o invatatura care lasa sa se creada ca dupa moarte oamenii ar deveni ingeri. Acest lucru este complet fals. Ființele umane nu devin îngeri atunci când mor. Sfintele Scripturi sunt clare în acest aspect. Pana in ultima zi a istorie, sufletele morților stau înaintea Domnului, bucurandu-se de pace și odihnă în prezența Lui, în așteptarea zilei când vor primi trupuri glorificate pentru eternitate (1 Cor.15; 1 Tes.5:17; Apoc.7).

Inițial, toți îngerii creati de catre Dumnezeu au fost buni și au făcut voia Lui perfecta. La un moment dat, după ce Dumnezeu i-a creat, unii îngeri au ales să se răzvrătească împotriva Creatorului lor. Ei a iesit din prezenta lui Dumnezeu și au cazut în păcat și in rau. Chiar in acel moment a fost confirmata si conditia lor eterna. Pentru ingerii rai nu exista nici o speranță de mantuire, de salvare. Ingerii cazuti recunosc că va exista un moment în care vor trebui să sufere chinul veșnic și pedeapsa pentru răzvrătirea lor împotriva lui Dumnezeu (Mat.8:29). Domnul nostru Isus Cristos il descrie pe Satan ca fiind: "un ucigaș de la început, şi nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii" (Ioan 8:44). Când, ca timp, s-au răzvrătit îngerii răi și s-au indepartat de Dumnezeu, nu putem spune sigur, dar știm că s-a intamplat, undeva, chiar la începutul lumii. Cei mai multi dintre părinții Bisericii Creștine cred că păcatul ingerilor răi a fost mândria. Ei se bazeaza pe faptul că ispita lui Adam și a Evei de catre Satana a fost, in realitate, un apel la mandrie. Deasemenea, Sfanta Scriptura arată că mândria a fost cauza condamnării diavolului (1Tim.3:6). Diavolul este mare nostru dușman, care "dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită" (1 Petru 5:8). Sfanta Scriptura ne spune că diavolul este cauza necredinței în lume (Efes.2:1-2). Orice om care nu crede Evanghelia lui Cristos Isus se afla in robia diavolului si implineste voia acestuia. Necredincioșii sunt descrise în Sfanta Scriptura ca fiind parte din împărăția diavolului și aflandu-se sub puterea lui (Fapte 26:18; Col.1:13). Oamenii necredinciosi nu iși dau seama de acest lucru ci chiar neagă, aspect care reprezinta cea mai mare înșelăciune a diavolului. Satana este atât de înșelătoar incat, uneori, el se deghizeaza chiar ca un "înger de lumină" (2 Cor.11:14). De fapt, Vechiul Testament se referă la Satan ca fiind "lucifer", care tradus înseamnă "purtător de lumină" (Isaia 14:12). Trebuie să rețineți că toate Sfanta Scriptura vorbeste despre îngeri răi și despre pedeapsa lor veșnică cu scopul de a ne face să recunoastem necesitatea de a ne pocăi și de a crede în Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, care a răscumpărat omenirea prin moartea Sa și ne-a salvat de din iad.

In contrasc cu ingerii decazuti, ingerii buni se bucură de binecuvântarea de al vedea pe Dumnezeu. Acestea sunt mereu în prezența imediată a lui Dumnezeu, văzând mereu slava, maiestatea și puterea divina (Mat.18:10). Acest se numește "viziunea binecuvantata" de care se vor bucura toți creștinii atunci când ajunge în ceruri. Cuvântul lui Dumnezeu dezvăluie următoarele lucruri despre activitatea îngerilor buni: ei Îl laudă pe Dumnezeu (Isaia 6:3; Luca 2:13), si sunt slujitorii lui Dumnezeu în lume și în Biserică (Psalmul 103:20-21; Evrei 1:14). Dumnezeu ii trimite p îngeri pentru a servi și pentru ai proteja pe credincioșii creștini in aspecte ale vietii acestora (Ps.91:11-12). Ingerii sunt profund interesați de tot ceea ce se intampla în Biserică. Ei adora să ia parte, cu o mare bucurie, la lucrarea lui Isus Cristos pentru mântuirea lumii (Luca 2:13;. Efes.3:10). Ingerii se bucura de fiecare păcătos care se pocăiește (Luca 15:10). Sfanta Scriptura menționează prezența îngerilor la fiecare mare eveniment care are loc in Imparatia lui Dumnezeu. Ingerii au fost prezenți atunci când Dumnezeu a dat Legea Sa pe Muntele Sinai (Deut.33: 2; Galateni 3:19). Au fost prezenți la concepția, nașterea, învierea și înălțarea Domnului nostru Isus Cristos (Luca 1:26; 2:11, Marcu 1:13, 24:5, Fapte 1:10). Ingerii il vor urma pe Isus Cristos atunci când El va reveni in ultima zi (Mat.13:41; 24:31). Sfanta Scriptura ne spune că îngerii sunt prezenti in cadrul inchinarii publice a Bisericii lui Cristos (1Cor.11:10). Dumnezeu folosește, de asemenea, pe îngeri pentru a ajuta familia și pentru a menține legea și ordinea (Geneza 24:7; Matei 18:10; Dan.10:13).

Sarbatoarea „Sfantul Arhanghel Mihail si toti Sfintii Ingeri” reprezinta o comemorare a marii batalii dintre armata ingerilor rai in frunte cu Satana si armata ingerilor buni condusa de Sfantul Arhanghel Mihail. Pasajele Sfintei Scripturi citite cu aceasta ocazie in Bisericile Lutherane Confesionale, Daniel 10:10-14 si 12:1-3; Apoc. 12: 7-12; Luca 10:17-20 si Matei 18:1-11, descriu moul in care Dumnezeu l-a folosit pe Sfantul Arhanghel Mihail pentru a infrange raul lui Satan si pentru asi elibera poporul de sub acuzatiile celui rau. Deoarece Domnul Isus Cristos a luat asupra sa toate aceste acuzatii si le-a purtat pe cruce, Satana nu ne mai poate acuza inaintea lui Dumnezeu. Satana a fost adus la tacere si nu doar atat ci a fost si alungat din cer nemaiputand sa apara inaintea lui Dumenzeu pentru a ne acuza si calomnia.

Am amintit despre marea batalie dintre armata ingerilor rai in frunte cu Satana si armata ingerilor buni condusa de Sfantul Arhanghel Mihail. Cu siguranta nu vorbim despre o batalie asemenea celor din lumea noastra, cu arme de foc, cu bubuituri de tunuri, avioane, nave de lupta si alt tipuri de arsenal. Batalia aceasta s-a dat fara arme conventionale ci cu Cuvantul lui Dumnezeu. Sfanta Scriptura ne spune ca Sfantul Arhanghel Mihail a luptat impotriva lui Satana afirmand "Domnul să te mustre" (Iuda 9). Deasemenea, este scris faptul ca atunci cand ingerii buni in frunte cu Sfantul Arhanghel Mihail l-au alungat pe Satan din ceruri „ei l-au biruit prin sangele Mielului si prin cuvantul marturisirii lor” (Apoc.12:11). In consecinta, Satana nu a fost infrant in urma unei batalii cu arme de razboi si cu tactici de lupta ci a fost infrant exclusiv pe baza Cuvantului lui Dumnezeu.

Satana este deja infrant de catre Cuvantul lui Dumnezeu. De fiecare dată când Cuvântul Domnului este predicat în adevăr și in puritate, Satana este înfrânt. Domnul nostru, Isus Cristos a spus: "am vazut pe Satana cazand ca un fulger din cer” (Luca 10:18). Isus a spus acest lucru astunci cand si-a trimis ucenici sa predice in numele Lui Sfanta Evanghelia, vestind sosirea împărăției lui Dumnezeu. Demonii au fost aruncați și împărăția lui Satan a fost literalmente sfâșiata de predicarea lui Cristos. Aceasta predicare a Cuvantului lui Dumenzeu continua si astazi in Bisericile noastre iar portile iadului nu o vor birui pentru ca ea este Biserica Lui Cristos.

Sarbatoarea „Sfantul Arhanghel Mihail si toti Sfintii Ingeri” ne aminteste despre modul minunat in care Dumnezeu a hotarat sa ne elibereze de sub acuzatiile lui Satan. Aceasta sarbatoare ne aduce aminte faptul ca batalia a fost deja castigata de catre Dumnezeu. Dumnezeu foloseste pe Sfintii sau Ingeri pentru al aduce la tacere pe cel rau prin Cuvantul lui Dumenzeu si pentru a ne proteja pe noi de relele acestor demoni. Pentru modul in care suntem protejati de catre Dumnezeu prin intermediul Sfintilor Ingeri nu putem decat sa ii multumim lui Dumenzeu si sa il glorificam pentru acest lucru minunat.

Un articol de Sorin H. Trifa