Un gand despre Cuvantul lui Dumnezeu

Data postării: 13.01.2016 07:34:42

In toate timpurile, de la inceput si pana la finalul istoriei, fiecare om care a venit la credinta in Isus Cristos a facut acest lucru prin Cuvantul inspirat al Sfintilor Profeti, Sfintilor Evanghelisti si al Sfintilor Apostoli. Acest Cuvant inspirat formeaza Sfanta Scriptura sau Biblia. Afirmam cu tarie ca nu exista o alta cale prin care omul sa fie adus la credinta in afara de Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu, nu exista nici o cale care sa nu includa Sfanta Scriptura. Mantuitorul spune acest lucru in rugaciunea sa de Mare Preot: „Mă rog nu numai pentru ei, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine prin cuvântul lor” (Ioan 17:20). Putem sa spunem faptul ca nici un om nu l-a putut gasi pe Cristos prin alte cai decat Sfanta Scriptura chiar daca inclusiv istoria confirma existenta si aspecte din activitatea Mantuitorului. Isus Cristos este cu adevarat cunoscut numai in lucrarea Sfintilor Profeti din Vechiul Testament si in lucrarea Sfintilor Apostoli si Evanghelisti din Noul Testament. Prin urmare, invatatura cu privire la Dumnezeu nu poate sa fie cunoscuta in afara Sfintelor Scripturi dupa cum Sfantul Apostol Pavel ne spune: „Dumnezeu, care a zis: „Să lumineze lumina din întuneric”, ne-a luminat inimile, pentru ca să facem să strălucească lumina cunoştinţei slavei lui Dumnezeu pe faţa lui Isus Cristos.”. Deasemenea, Isus Cristos insusi ne spune urmatoarele: „când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi. Tot ce are Tatăl este al Meu; de aceea am zis că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.” (Ioan 16:13-15). Acest Mangaietor, Duhul Sfant este autorul de drept al Sfintelor Scripturi.

Autorii umani ai Sfintelor Scripturi nu au scris de la sine putere si nici din propria lor initiativa ci acestia au „vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt” (1 Petru 1:21). Este fara indoiala faptul ca Duhul Sfant este autorul Sfintelor Scripturi. Sfantul Apostol Pavel il invata pe ucenicul sau Timotei faptul ca: „toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu” (2 Tim.3:16). Deasemenea, scriind crestinilor din Corint, Sfantul Apostol Pavel spunea ca noi il predicam pe Cristos „nu cu vorbiri învăţate de la înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate de la Duhul Sfânt” (1 Cor 2:13). Despre Sfantul Apostol Pavel putem sa spunem ca era un om inteligent si bine pregatit in ceea ce priveste intelepciunea academica, totusi, afirmam ca tot ceea ce el a scris in paginile Sfintelor Scripturi a fost scris prin inspiratia venita de la Duhul Sfant. Sfantul Apostol Pavel nu a predicat propria lui intelepciune ci intelepciunea si voia lui Dumnezeu. Sfantul Apostol Pavel afirma in mod clar faptul ca el nu a „venit să vă vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau înţelepciune strălucită [...] când am venit în mijlocul vostru, am fost slab, fricos şi plin de cutremur [...] si învăţătura şi propovăduirea mea nu stăteau în vorbirile înduplecătoare ale înţelepciunii, ci într-o dovadă dată de Duhul şi de putere, pentru ca credinţa voastră să fie întemeiată nu pe înţelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.” (1 Cor 2:1-5). Toate aceste afirmatii sunt demne si suficiente sa ne faca sa intelegem si sa acceptam faptul ca Sfanta Scriptura este Cuvantul lui Dumnezeu ci nu o expunere a unei intelepciuni omenesti. Un crestin autentic nu poate sa nege inspiratia verbala a Sfintei Scripturi. In Micul Catehism al lui Martin Luther Explicat gasim scris faptul ca Dumnezeu Duhul Sfant i-a miscat pe oamenii sfinti sa scrie si a pus in mintea lor nu doar gandurile pe care acestia le-au exprimat in scris ci si cuvintele pe care acestia le-au folosit. Ei au pus in scris ceea ce Dumnezeu le-a spus, nimic mai mult sau mai putin. Din acest motiv afirmam ca Sfanta Scriptura este cu adevarat Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu.

Cuvantul lui Dumnezeu, care este Sfanta Scriptura, nu doar ca nu contine nici un fel de eroare dar el nici nu poate sa minta. Afirmam faptul ca Sfanta Scriptura este singura sursa infailibilila si standardul de credinta si de doctrine asa cum insusi Sfantul Apostol Pavel spune catre crestinii din Tesalonic: „atunci când aţi primit Cuvântul lui Dumnezeu, auzit de la noi, l-aţi primit nu ca pe cuvântul oamenilor, ci, aşa cum şi este în adevăr, ca pe Cuvântul lui Dumnezeu” (1 Tes.2:13)

Sfanta Scriptura este suficienta pentru al cunoaste pe Dumnezeu. Psalmistul il glorifica pe Dumnezeu spunand: „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea.” (Psalm 119:105). Sfanta Scriptura este lumina care straluceste in intunericul acestei lumi fiind cu adevarat „o lumină care străluceşte într-un loc întunecos” (2 Petru 1:19). Scopul pentru care Sfanta Scriptura a fost data de catre Dumnezeu ramane, in esenta lui, mantuirea omului asa cum explica Sfantul Apostol Pavel: „ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede” (Rom.1:16) iar mai apoi, scriindu-i ucenicului Timotei, ii spune: „cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Cristos Isus” (2 Tim.3:15). Sfanta Scriptura este perfecta in ceea ce priveste nevoile spirituale ale omului fiind completa in ceea ce priveste: „să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Tim.3:115-16)

Fiecare crestin adevarat trebuie sa iubeasca Sfanta Scriptura si sa traiasca tot ceea ce Dumnezeu ne spune. Mantuitorul nostru ne spune: „ferice mai degrabă de cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc” (Luca 11:28). Domnul nostru ne promite ca „dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei” (Ioan 8:31), pentru ca mai apoi sa ne arate beneficiul acestei fundamentari pe Cuvantul lui Dumnezeu: „veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi” (Ioan 8:32)

Un articol de Sorin H, Trifa