Un mesaj cu privire la problema homosexualitatii in Romania

Data postării: 24.10.2016 12:25:46

In ultima perioada, societatea civila si clasa politica din Romania au fost divizate de problema acceptarii casatoriilor homosexuale in Romania. In jocul acesta au intrat acele persoane care sustin oficializarea relatiilor gay si persoanele care sustin ”Coalitia pentru familie” si care, in numar de aproximativ trei milioane, au semnat o petitie in care cer ca in Constitutia Romaniei sa fie inclus un paragraf care sa afirme faptul ca familia este intemeiata pe relatia dintre un barbat si o femeie. In ultimile zile, declaratia nefericita a unui lider religios insemnat din Romania a atras dupa sine o declaratie deasemenea nefericita a Presedintelui Romaniei care este membru al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, o denominatie lutherana a sasilor din Transilvania. Din pacate, emotiile generate de aceste evenimente i-au facut pe unii crestini sa asocieze declaratiile Presedintelui Romaniei cu o posibila pozitie teologica a Bisericilor Lutherane Confesionale. Din acest motiv, pentru a inlatura orice posibila neintelegere, facem urmatoarele precizari pentru cei interesati.

Biserica Lutherana Confesionala din Romania, o misiune lutherana confesionala a Bisericii Lutherane ”Sfantul Mihail” din Praga si aflata sub supravegherea Bisericii Lutherane – Sinodul Missouri, reprezinta o Biserica fundamentata pe invatatura curata a Sfintelor Scripturi in care Dumnezeu ne învață foarte clar faptul ca homosexualitatea este un păcat. O persoană care persistă în homosexualitate are un comportament care stă sub condamnarea Cuvantului lui Dumnezeu. Acest lucru este valabil inclusiv pentru oricine care persistă în orice fel de păcat, fără pocăință. Chiar daca acest mesaj poate sa fie perceput ca fiind total nepopular, acesta este adevărul pe care Dumnezeu ne invata în Cuvântul Său

Mesajul Bisericii Lutherane Confesionale pentru persoanele care practica relatii homosexuale este același ca mesajul proclamat tuturor oamenilor: „pocăiți-vă și credeți în Evanghelie!”. Toate ființele umane se nasc cu o natură păcătoasă, fiind morti in ganduri si actiuni pacatoase. Homosexualitatea este doar unul dintre aceste multe ganduri si practici pacatoase pe care le intalnim in aceasta viata. Biserica lui Cristos, in timp ce respinge practica relatiilor homosexuale impreuna cu conceptul modern al tolerantei in numele libertatii individuale, trebuie sa manifeste intelegere, dragoste si grija pastorala fata de astfel de persoane fiind disponibila sa ofere ajutor si incurajare in orice mod posibil, fara sa incalce Cuvantul lui Dumnezeu. Biserica lui Cristos trebuie sa proclame judecata lui Dumnezeu indreptata impotriva practicilor homosexuale exact asa cum trebuie sa o faca impotriva practicarii orcarui pacat, dar, in acelasi timp, Biserica lui Cristos trebuie sa predice iertarea pacatelor in Cristos, adica inclusiv iertarea pacatului practicii homosexuale pentru cei care se pocaiesc si doresc sa traiasca o viata noua si curata. Biserica lui Cristos trebuie sa actioneze ca o „sabie cu doua taisuri”, sa condamne pacatul dar sa si afirme promisiunea lui Dumnezeu de iertarea a pacatelor in Cristos. Biserica lui Cristos trebuie sa condamne practicile homosexuale dar, in acelasi timp, trebuie sa isi arate compasiunea fata de cei care practica acest pacat si sa ii incurajeje necontenit pentru ca acestia sa se pocaiasca si sa se intoarca la Cristos. Pentru a se impaca cu Creatorul, un homosexual trebuie sa revina la o existenta heterosexuala deoarece acest tip de viata este poruncita in mod expres de catre Dumnezeu, dar daca acest lucru este imposibil, Biserica lui Cristos militeaza pentru abstinenta sexuala in randul acelora care se confrunta cu inclinatii homosexuale, la fel cum trebuie sa se exprime si fata de cei care au inclinatie spre alcoolism, droguri sau curvie.

Din nefericire, in prezent, miscarea pentru drepturile homosexualilor a afectat un numar mare de denomintii protestante. Aceasta „miscare” militeaza pentru acceptarea stilului de viata „alternativ” ca fiind unul natural si astfel, se cere societatii si Bisericii sa accepte si sa oficieze casatorii intre persoanele de acelasi sex. Acesta este un mare „hop” pentru Biserica lui Cristos. Ea trebuie sa reziste orcaror presiuni politice si sociale. Rolul Bisericii lui Cristos este acela de a predica Evanghelia ci nu de a se lansa in dezbateri politice sau in proteste de strada. Scopul Bisericii lui Cristos trebuie sa fie acela de ai informa pe cetateni, credinciosi sa nu, cu privire la pozitia pe care Dumnezeu o are fata de anumite fapte pacatoase fara insa sa isi impuna prin forta, indiferent de natura acesteia, aceasta pozitie. Ea trebuie sa se bazeze si sa prezinte exclusiv adevarul Sfintelor Scripturi.

Din pacate, in ultimul timp, mass-media si crestinii nu prea mai fac distinctia in ceea ce priveste pozitia Bisericilor Lutherane cu privire la controversa homosexuala. Bisericile Lutherane Confesionale sunt bagate in aceeasi oala cu Bisericile Lutherane Liberale, apostaziate, sau asociate cu declaratii ale unor membrii insemnati ai Bisericilor Lutherane Liberale, atunci cand se trateaza problema acceptarii stilului „alternativ” de viata. Desi exista numeroase denominatii lutherane mari care tolereaza, ba chiar accepta sa casatoreasca cupluri homosexuale, totusi, se cuvine sa afirmam cu tarie ca Bisericile Lutherane Confesionale din intreaga lume nu aproba acest lucru.

Nici o alta organizație din lume nu a făcut mai mult în ultimii cincizeci de ani pentru a distruge lutheranismul confesional decât a facut Federația Lutherana Mondiala (Lutheran World Federation). Federația Lutherana Mondiala a tolerat, ba chiar a încurajat, o înțelegere necredinciosa a Sfintei Scripturi și a confesiunilor de credinta lutherane. Federația Lutherana Mondiala nu s-a detasat de teologi eretici precum Rudolf Bultmann care a insistat pentru "demitizarea" Noul Testament. Federația Lutherană Mondială tolerează în bisericile sale preoti și teologi care se îndoiesc, foarte cinic, și nega in mod deschis principiile fundamentale ale credinței creștine, pun la îndoială minunile facute de Isus Cristos, nașterea Lui din Sfanta Fecioară, învierea Sa trupească, și așa mai departe! Unele dintre denominatiile membre ale Federației Lutherane Mondiale au îmbrățișat practicile anti-apostolice și anti-scripturale ale acceptarii homosexualitatii, oficierii casatoriilor intre persoane de același sex tolerarea avortului avortul si alte pacate grave. Federația Lutherana Mondiala, in ciuda faptului ca afirma este lutherana, nu insista pe fidelitatea fata de lucrarile fundamentale ale confesiunii lutherane asa cum au fost predate de catre reformatorii si teologii lutherani din Secolul al XVI-lea.

Bisericile Lutherane Confesionale considera faptul ca este important sa predicam Cuvantul lui Dumnezeu, atat Legea cat si Evanghelia, si sa incurajam persoanele care practica relatiile homosexuale sa se detaseze de pacat, sa se pocaiasca si sa traiasca dupa voia lui Cristos. Nu avem ura impotriva homosexualilor, din contra, ne rugam ca ei sa isi inteleaga pacatul, sa se pocaiasca, sa primeasca iertarea pacatelor si sa mosteneasca viata vesnica. Deasemenea, Bisericile Lutherane Confesionale nu se amesteca in problemele care vizeaza Statul Roman ci se roaga ca alesii acestui popor sa ne conduca dupa modul in care Dumnezeu doreste acest lucru.

Un articol de Sorin H. Trifa

vicar al Bisericii Lutherane ”Sfantul Mihail” din Praga.

Misionar lutheran confesional in Romania si in Italia.