predica pentru duminica Botezului Domnului, 7 01 2024

În ajunul Crăciunului, îngerii s-au bucurat de nașterea lui Isus, pentru că, astfel, El a devenit fratele nostru. Astăzi, Dumnezeu însuși se alătură corului - sau, mai degrabă, Dumnezeu este corul - declarând: "Acesta este Fiul meu, în care îmi găsesc plăcerea." Niciodată în istoria consemnată nu a mai văzut sau experimentat cineva o asemenea bucurie pe care Dumnezeu o exprimă aici în Fiul său drag. Și ne întrebăm: de ce este Dumnezeu atât de mulțumit?

Tatăl este mulțumit nu doar pentru că cel care stă în picioare în Iordan este Fiul Său veșnic născut, așa cum vocea Sa și Duhul Sfânt arată în mod clar. El este mulțumit pentru că aprobă ceea ce se întâmplă acolo, în apă. El este mulțumit de faptul că Isus este botezat. Nimic din toate acestea nu l-au mulțumit pe Ioan, cel puțin nu la început. Ioan a încercat să-l împiedice, spunând: "eu am nevoie să fiu botezat de tine, și tu vii la mine?". Dar Isus a insistat, pentru că nu era acolo de dragul lui. El era acolo pentru noi. El devenea păcat pentru ca noi să devenim neprihănirea lui Dumnezeu în El (2 Cor. 5:21).

Isus îi spune lui Ioan: "lasă acum, căci aşa se cuvine, ca noi să împlinim toată dreptatea!". Isus nu vorbește despre acea neprihănire desăvârșită pe care o are în sine însuși pentru că este Dumnezeul unic și veșnic. El vorbește despre o neprihănire care încă nu a fost împlinită, pentru că acum abia începe să o împlinească în locul nostru.

Când Isus a intrat în râu, el își pune propria neprihănire în apă, iar când a ieșit din apă, el a luat păcatele noastre și le-a dus până la cruce. De fapt, ceea ce a început la botez a fost împlinit și finalizat pe crucea de pe Calvar, când același Domn Isus a strigat cu voce tare: "S-a sfârșit". Ce s-a sfârșit? Neprihănirea noastră a fost terminată, desăvârșită.

Pe cruce, Isus a terminat ceea ce Duhul Sfânt L-a uns să facă prin botezul lui Ioan în Iordan. Și acum știți de ce Dumnezeu a fost atât de mulțumit. Pentru că atunci când a privit de sus această lume păcătoasă, cerând neprihănire și ascultare față de legea Sa, a găsit-o în singura persoană dispusă și capabilă să o împlinească - a găsit-o în Isus, Fiul Său întrupat.

Și chiar și astăzi, nu există niciun loc în lume în care să poată fi găsită neprihănirea perfectă. Nu există nimic pe pământ care să Îl mulțumească pe Dumnezeu, cu excepția a ceea ce poate fi găsit în apa inclusă în porunca Domnului nostru înviat, dată apostolilor Săi în Marcu, capitolul 16 și Matei, capitolul 28, și combinată cu cuvântul Său de promisiune.

Tot ceea ce Isus a realizat prin viața, moartea și învierea Sa - tot ceea ce a fost vreodată pe lume care a fost plăcut lui Dumnezeu - a fost pus în aceeași apă care este stropită pe capul nostru la botez. Botezul Domnului nostru este botezul nostru. Este o depunere completă a tuturor lucrurilor minunate și plăcute lui Dumnezeu pe care Isus le-a împlinit. De-a lungul întregii noastre vieți, botezul rămâne un loc special în care putem să ne aruncăm păcatele în apă și, în schimb, să primim de acolo neprihănirea lui Isus. Acolo, atunci și în mod continuu, păcatele noastre merg la Isus, iar neprihănirea Lui vine la noi.

Acum, există două moduri de a disprețui botezul și de a-i pierde beneficiile. Poți refuza fie să îți pui păcatele în apă, fie poți refuza să iei neprihănirea lui Isus din apă. Ce înseamnă să refuzi să-ți pui păcatele în apă? Amintiți-vă că Ioan L-a identificat pe Isus ca fiind Mielul lui Dumnezeu care ia păcatele lumii. Când copilul tău de patru ani se joacă cu un cuțit, tu ce faci? Nu luați cuțitul de la el?

Isus a luat de la noi păcatele care ne fac rău. Dar s-ar putea să spuneți, nu, acele păcate îmi aparțin. Și atunci tu ești cel care le iei de la Cristos. Le vezi curgând spre Cristos în apele Iordanului dar le iei, revendicându-le ca fiind proprietatea ta. Aceasta este calea apostaziei. Și este calea tragică pe care ajung să o urmeze mulți dintre copiii botezați.

Fără să-și dea seama că acestea sunt chiar păcatele care ne fac viața atât de mizerabilă, ne distrug relațiile cu oamenii și, în cele din urmă, ne condamnă să suferim chinurile veșnice ale iadului - ei, ca un copil răsfățat, insistă să le aibă. Ei țipă și urlă la Domnul care le-a luat, spunând: "Sunt ale mele. Nu le poți avea". "Așa sunt eu", vor spune unii.

Dar există și un alt mod de a disprețui botezul. Poți să privești cu bucurie cum păcatele tale curg spre Cristos, dar apoi să refuzi să iei neprihănirea lui Cristos din apă. Îl vezi cum se îndreaptă spre patima Sa și îi permiți să plece fără nicio grijă, interesându-te prea puțin de prețul mare pe care îl plătește pentru tine.

Cei care refuză să meargă cu Isus și să sufere de dragul Lui, stau acolo neimpresionați când El ne oferă roadele răscumpărării Sale - pentru că sunt deja plini de îndreptățire de sine. Sau poate că recunoașteți prețul pe care Cristos îl plătește, dar insistați că acesta nu este suficient. Există o altă neprihănire pe care trebuie să o produci singur pentru a o face completă. Trebuie să-i arăți angajamentul tău. Ați auzit spunându-se: ”Luați această decizie”. Tu trebuie să-L faci pe EL Domnul tău.

Dar ce înseamnă un astfel de angajament și o astfel de dedicare, decât să închidem izvorul și să disprețuim mântuirea pe care Isus a investit-o în apă? Dumnezeu nu vă cere să îi dați lui dreptatea voastră. El nu o vrea. El nu este mulțumit de ea. Dumnezeu îți cere să te dezbraci de tot ceea ce este neplăcut lui Dumnezeu. Nu să i-o oferiți lui. Isaia spune: "Toate faptele noastre neprihănite sunt ca o haină spurcată" (Isaia 64:6).

Dragă creștinule botezatu, Isus ți-a luat păcatele pentru că te iubește și nu vrea să le ai. Isus îți dăruiește neprihănirea Sa perfectă, pe când tu nici nu te-ai gândi să ți-o obți pe a ta. Dă înapoi ceea ce El a luat - mărturisește-ți păcatele. Ia ceea ce El îți dă - crede în Evanghelie. Dă și ia - întoarce-te la botezul lui Isus și la botezul tău.

Botezul lui Hristos este pentru tine și este al tău. Este singurul loc din lume în care vă puteți dezbrăca de păcatele voastre. Orice îți apasă conștiința, poți să pui în apă. Este eliminat. Este ascuns de ochii lui Dumnezeu.

Dacă Dumnezeu îl aprobă astfel pe Isus când iese din Iordan, atunci vă aprobă și pe voi, cei care sunteți botezați. Pentru că însuși Cristos Domnul nostru spune în ultimul capitol din Marcu: "Cine va crede și se va boteza se va mântui", iar Sfântul Paul îi scrie în Tit, capitolul trei: "Cine va crede și se va boteza se va mântui": "El ne-a mântuit prin spălarea renașterii și înnoirii prin Duhul Sfânt...".

Să dea Dumnezeu să ne întoarcem la botezul nostru în fiecare zi, să-l îmbrățișăm ca pe cea mai de preț comoară din lume și să ne ridicăm zilnic pentru a trăi în fața lui Dumnezeu în neprihănire și puritate pentru totdeauna. Pentru că acolo, prin apă și cuvânt, Dumnezeu ne-a îmbrăcat cu Fiul Său cel neprihănit, ne-a acordat o moștenire veșnică și ne-a făcut fii în care își găsește plăcerea.

Slavă Tatălui și Fiului + și Sfântului Duh. Amin.

Rev. Dr. David Preus