Despre Duminica Floriilor

Data postării: 27.03.2015 07:19:10

Duminica Floriilor reprezinta o zi de sarbatoare in cadrul careia crestinii isi aduc aminte de intrarea triumfala a lui Isus Cristos in Ierusalim, cetatea cea sfanta, la fix o saptamana inainte de crucificarea sa. Acesta reprezinta punctul culminant al unei interesante calatorii pe care Mantuitorul nostru a inceput-o in Berhleem si o va sfarsi la Golgota. Intrarea Mantuitorului in Ierusalim reprezinta unica ocazie in care acesta a fost primit precum un imparat de catre evrei. Duminica Floriilor reprezinta debutul a ceea ce evanghelicii lutherani de pretutindeni numesc “Saptamana Sfanta” sau “Saptamana Patimilor”. Practic, Duminica Floriilor marcheaza inceputul sfarsitului pentru lucrarea pamanteasca a lui Cristos.

Sfanta Scriptura prezinta pe larg acest minunat eveniment. Domnul Isus Cristos calatoreste impreuna cu ucenicii sau pe Muntele Maslinilor. Isus a trimis doi ucenici la Berfaghe pentru a lua un magarus pe care Domnul sa intre triunfal in cetatea cea sfanta. Este umitor sa aflam ca proprietarul magarusului nu s-a impotrivit acestei cereri din partea ucenicilor, exact asa cum Mantuitorul afirmase in prealabil. La intrarea in cetatea Ierusalimului, o mare multime de evrei s-au adunat in jurul lui onorandu-L ca pe un imparat. Multimea pare ca a inteles faptul ca Isus este Mesia, Cristosul lui Dumnezeu. Acestia isi asterneau hainele inaintea Mantuitorului si fluturau crengi de palmier (Ioan 12:13). Multimea striga entuziasmata: "Osana, Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului! Osana în cerurile preaînalte!” (Matei 21:9). Facand aceasta aluzie la Psalmul 118:25-26, practic, populatia Ierusalimului il declara pe Isus ca fiind Mesia. Aceasta declaratie publica a atras mania preotilor evreiu care l-au indemnat pe Isus sa ii mustre pe cei care strigau acest lucru (Luca19:39). Mantuitorul insa a afirmat ca acestia spun adevarul si ca nu este necesara o mustrare deoarece: „dacă vor tăcea ei, pietrele vor striga.” (Luca 19:40).

In urma cu aproape jumatate de secol de la evenimentul din Duminica Floriilor, sfantul prooroc Zaharia, inspirat de Duhul Sfant afirma: „Saltă de veselie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată că Împăratul tău vine la tine; El este neprihănit şi biruitor, smerit şi călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgăriţe.” (Zaharia 9:9). Acesta minunata profetie a fost implinita in Cristos asa cum au fost implinite toate profetiile Vechiului Testament.

Cu toate ca au aclamat intrarea lui Isus in Ierusalim, multimea l-a vazut pe acesta, mai degraba, ca pe un eliberator politico-social. Ei nu au inteles faptul ca Mantuitorul se indrepta spre cruce. Din acest motiv, Mantuitorul, il loc sa se bucure de euforia multimii, deplange starea Ierusalimului: Dacă ai fi cunoscut şi tu, măcar în această zi, lucrurile care puteau să-ţi dea pacea! Dar acum, ele sunt ascunse de ochii tăi. Vor veni peste tine zile, când vrăjmaşii tăi te vor înconjura cu şanţuri, te vor împresura şi te vor strânge din toate părţile: te vor face una cu pământul, pe tine şi pe copiii tăi din mijlocul tău; şi nu vor lăsa în tine piatră pe piatră, pentru că n-ai cunoscut vremea când ai fost cercetată.” (Luca 19:41-47). Peste numai sapte zile, aceeasi multime de oameni, nu vor mai striga, entuziasmati: "Osana, Fiul lui David” ci vor striga, plini de furie: „Rastigneste-l”.

Sfanta Scriptura, in cartea Apocalipsa, ne spune ca va veni o zi in care, poporul rascumparat din toate natiunile, il va glorifica pe Cristosul cel inviat purtand „haine albe și țineau ramuri de finic în mâini” (Apocalipsa 7:9). In mila lui Dumnezeu, si noi ne vom afla printre acesti fericiti si vom striga impreuna cu ei: „Mântuirea este a Dumnezeului nostru, care şade pe scaunul de domnie, şi a Mielului!” (Apocalipsa 7:10).

Amanuntele biblice despre Duminica Floriilor le puteti studia in Sfanta Scriptura astfel: Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44 si Ioan 12:12–19.

Un articol de Sorin H. Trifa