Ganduri despre Johann Sebastian Bach

Data postării: 27.07.2016 18:28:00

In fiecare an, la data de 28 iulie, Bisericile Evanghelice Lutherane din intreaga lume isi aduc aminte de marele compozitor german Johann Sebastian Bach, care, prin compozitiile sale de exceptie, a condribuit enorm la muzicologia evanghelica lutherana.

Johann Sebastian Bach s-a nascut la Eisenach, in regiunea Turingia din Germania, la 31 martie 1685. A crescut in sanul unei familii in care muzica a avut un rol important de mai multe generatii. Tatal lui Bach, Johann Ambrosius, a fost la randul sau muzician in Eisenach si, cel mai probabil, de la el a primit viitorul compozitor primele lectii de vioara.

Johann Sebastian Bach si-a inceput studiile la varsta de sapte ani fiind educat intr-o scoala a Bisericii Evanghelice Lutherane unde a studiat inclusiv limba latina. Contactul permanent cu Biserica Evanghelica Lutherana a reprezentat o influenta puternica in ceea ce priveste compozitiile muzicale de mai tarziu. La varsta de doar zece ani, Johann Sebastian Bach a ramas orfan si a, intr-o astfel de conjunctura deloc favorabila, fratele sau mai mare Johann Christoph, organist al Bisericii Evanghelice Lutherane din Ohrdruf, s-a ocupat de cresterea lui. Astfel, Johann Sebastian Bach a inceput sa studieze muzica alaturi de fratele sau pana in jurul varste de cincisprezece ani. Avand o voce formidabila, tanarul Johann Sebastian Bach a reusit sa fie admis la scoala de muzica din Lüneburg unde a studiat vioara si clavecinul. Aici a avut parte de o enorma influenta din partea marelui organist George Böhm care l-a si sutinut in obtinerea unui loc de munca la curtea ducelui Johann Ernst von Weimar, acolo unde a profesat ca muzician, cantand la vioara si la orga.

Johann Sebastian Bach a avut o reputatie din ce in ce mai buna si datorita aptitudinilor sale muzicale a primit pozitia de organist in Biserica Evanghelica Lutherana din Arnstadt. Aici a fost responsabil nu numai cu muzica liturgica din inchinarea Bisericii ci si cu instruirea muzicala a celor doritori. Fiind fire independenta si nu de putine ori aroganta, Johann Sebastian Bach intra deseori in conflic atat cu studentii sai cat si cu consiliul parohial. Un exemplu de astfel de conflict il gasim in anul 1705, atunci cand Johann Sebastian Bach a plecat pentru o saptamana la Lübeck pentru a se intalni cu faimosul organist Dietrich Buxtehude si si-a prelungit sederea fara a informa consiliul parohial din Arnstadt. Doi ani mai tarziu, Johann Sebastian Bach a plecat din Arnstadt si a ocupat pozitia de organist al Bisericii Evanghelice Lutherane din Mühlhausen. Nici aici tanarul muzician nu a reusit sa se integreze foarte bine deoarece stilul lui muzical nu parea sa fie pe gustul preotului. Johann Sebastian Bach avea tendinta de a crea aranjamente muzicale foarte complexe in timp ce preotul Bisericii Evanghelice din Mühlhausen era convins ca muzica liturgica trebuie sa fie una simpla. In aceasta perioada Johann Sebastian Bach a compus celebra cantata "Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit".

Dupa numai un an petrecut la Mühlhausen, Johann Sebastian Bach a devenit organist la curtea ducelui Wilhelm Ernst von Weimar. In aceasta perioada a scris mai multe cantate pentru Biserica Evanghelica Lutherana printre care celebra cantata "Herz und Mund und Tat", dar si unele dintre cele mai cunoscute compozitii ale sale, "Toccata und Fuge F-Dur", aceste compozitii crescandu-i celebritatea. In anul 1717, Johann Sebastian Bach a fost curtat de catre ducele Leopold von Anhalt-Cöthen dar ducele Wilhelm Ernst von Weimar nu i-a permis sa plece, ba mai mult, l-a sechestrat pentru aproape o saptamana. Totusi, in cele din urma, Johann Sebastian Bach a fost lasat sa plece la Cöthen. In timpul petrecut la Cöthen, Johann Sebastian Bach a scris mai multe dintre celebrele sale piese solo pentru vioara dar si o parte dintre sonate, cantate si concerte pentru orchestra. In toata aceasta perioada atasamentul lui Johann Sebastian Bach pentru credinta in Cristos si pentru Biserica Evanghelica Lutherana a fost unul foarte profund, compozitorul semnandu-si compozitiile seculare cu initialele INJ, acestea provenind de la expresia „In Nomine Jesu” din limba latina.

In anul anul 1721, ca un omagiu adus lui Christian Ludwig von Brandenburg, Johann Sebastian Bach a compus celebrele sale concerte pentru orchestra purtand numele de „Brandenburg Concertos”, acestea sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai celebre compozitii din epoca baroca aflate in patrimoniul umanitatii. Tot in aceasta perioada, Johann Sebastian Bach a inceput sa lucreze la celebra sa compozitie „Das Wohltemperierte Klavier”, lucrare care dovedeste faptul ca Johann Sebastian Bach detinea o tehnica de interpretare impresionata la clavecin.

Dupa mai multe auditii la Leipzig, in anul 1723, Johann Sebastian Bach a devenit organis la Biserica Evanghelica Lutherana „Sf. Toma” din Leipzig si profesor de muzica la Scoala Sf. Toma aflata sub tutela Bisericii Evanghelice Lutherane. Aici, Johann Sebastian Bach a compus o buna parte din celebrele sale cantate, inclusiv foarte cunoscutul „Weihnachts-Oratorium” (Oratoriul de Craciun). Cantatele lui Johann Sebastian Bach reprezinta, practic, intepretari muzicale ale Sfintei Scripturi, in mod special ale Evangheliei Sfantului Apostol Matei. O buna parte dintre aceste cantate sunt folosite si astazi de catre Biserica Evanghelica Lutherana in inchinarea liturgica aferenta duminicilor din Anul Bisericesc. De exemplu, cantata „Matthäus-Passion“ (Patimile dupa Sfantul Evanghelist Matei) scrisa intre anii 1727-1729 si bazata pe capitolele 26 si 27 din Evanghelia Sfantului Apostol Matei, este utilizata in Biserica Evanghelica Lutherana pentru liturghia din Vinerea Mare.

Una ditre cele mai importante compozitii ale lui Johann Sebastian Bach, si, in acelasi timp, una dintre cele mai mari compozitii aflate in patrimoniu muzical al umanitatii, este „Die h-Moll-Messe” (Liturghia in Si minor). Aceasta monumentala lucrare l-a solicitat pe Johann Sebastian Bach in perioada 1733-1749, compozitia fiind in limba latina traditional. In toata aceasta perioada, compozitorul a prezentat parti ale acestei lucrari, pe masura ce acestea erau finalizate. De exeplu, „Kyrie” si ‚Gloria” care se regasesc in debutul „Liturghiei in Si minor” au fost prezentate in anul 1733 printului elector Friedrich August von Sachsen.

Incepand cu anul 1740, Johann Sebastian Bach a acuzat probleme destul de mari cu vederea. Cu toate acestea, el a continuat sa compuna si chiar sa calatoreasca. In anul 1474 l-a vizitat pe Frederik cel Mare, regere Prusiei. Intors la Leipzig, compune o serie de piese muzicale dintre care unele nu le va mai finaliza. In anul 1749, Johann Sebastian Bach sufera un accident vascular cerebral si, la 28 iulie 1750 trece la cele vesnice.

Johann Sebastian Bach, in timpul vietii sale a fost cunoscut mai bine ca organist al Bisericii Evanghelice Lutherane decat in calitatea sa de compozitor. O buna parte dintre compozitiile sale au devenit cunoscute dupa ce marele compozitor a plecat in vesnicie. Mari compozitori au admirat opera lui Johann Sebastian Bach, si vorbim aici in mod special de Wolfgang Amadeus Mozart si Ludwin van Beethoven.

Detalii interesante despre viata lui Johann Sebastian Bach gasiti accesand linkul: https://ro.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_Bach

Un articol de Sorin H. Trifa