Ganduri despre Micul Catehism

Data postării: 30.04.2015 07:15:14

Ce este Micul Catehism?

Micul Catehism, scris de Martin Luther în anul 1529, este o colecție de întrebări și răspunsuri cu privire la șase teme majore: Cele Zece Porunci, Crezul Apostolilor, Tatăl nostru (RugăciuneaDomnului), Sacramentul Sfântului Botez, Confesarea (Spovedania), și Sacramentul Sfantului Altar. Martin Luther a intentionat ca Micul Catehismul sa fie utilizat de către capul familiei pentru a invata pe membrii acesteia credința și viața creștină. De asemenea, Martin Luther a inclus in Micul Catehism cateva rugăciuni zilnice, o serie de sfaturi pentru creștinii cu privire la diferitele lorchemări în viață și un ghid pentru creștini care sa ii ajute sa se pregătească pentru a primi Sacramentul Sfintei Cine. Pentru a explica invataturile sumarizate, Micul Catehism foloseste citate extinsedin Sfanta Scriptura.

De ce scris Martin Luther Micul Catehism?

Martin Luther răspunde la această întrebare, chiar în prefața la Micul Catehism: "Datorita condițiilor deplorabile si mizerabile pe care eu le-am observat recent, atunci când am vizitat parohiile, m-au constrâns pentru a scrie acest Catehism al doctrinei creștine în această formă scurtă și simpla [...] Au fost lucrurile pe care le-am văzut mai ales la sate, omul nu știe practic nimic de doctrina creștină și mulți dintre pastorii sunt aproape în întregime incompetenti și incapabili să ii învețe. Cu toate acestea, toți oamenii ar trebui să fie creștini, sa fie botezați și sa primeasca Sfânta Cina si sa invete rugaciunea Tatăl nostru, Crezul, sau Cele Zece Porunci”. Este clat faptul ca Martin Luther a simtit foarte puternic necesitatea unei clare explicații a credinței și a vieții creștine.

Care este beneficiul studierii Micului Catehism?

Catehismul mic este un rezumat excelent a ceea ce Sfanta Scriptura, Cuvântul lui Dumnezeu, ne învață. Micul Catehism vorbeste despre aspecte importante pentru viata creștina: căința (Zece Porunci), credință (Crezul), rugăciunea (Tatăl nostru), iertare de păcate (Botezul, Confesarea si Iertarea, Sfanta Cina), rugăciunea zilnica și activitatea noastră de zi cu zi. Este foarte important pentru noi să învețam pe de rost acest rezumat frumos regasit in Micul Catehism. Dumnezeu folosește adevărurile prețioase Cuvantului Sau sfant pentru a ne menține puternici și pentru a ne creștere în credința noastră în Isus Cristos. Catehismul ne ajută sa înțelegem Legea lui Dumnezeu, in care ne este aratat păcatul nostru, și cum trebuie sa traim in mod placut lui Dumnezeu. Micul Catehism ne trimite la Evanghelie, vestea cea bună in Cristos, in viata lui, in moartea și in învierea Lui pentru mântuirea noastră. Martin Luther a considerat ca adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu, rezumate de Catehismul mic, reprezinta probleme care implica viața veșnică. Ele sunt cele mai importante adevăruri pe care le putem ști vreodată. Este regretabil atunci când oamenii se gândesc ca nu mai au nevoie de Micul Catehismul.

Cum poate Catehismul mic fi folosită în viața individ creștin?

Martin Luther ne oferă un sfat bun atunci când scrie în Marele Catehism, "În fiecare dimineață și seară, și ori de câte ori am timp, citesc Rugăciunea Domnului, Cele zece Porunci, Crezul, Psalmi, etc. Mai citesc și Catehismului zi de zi pentru ca trebuie să rămână un elev al Catehismului, și eu fac acest lucru cu bucurie". Micul Catehism se dorește a fi o carte pentru persoane individuale dar și pentru familii. Utilizat zi de zi, Micul Catehism este un instrument puternic pentru viața creștină.

Cum poate fi folosit Micul Catehismul in familie?

Micul Catehism a fost conceput pentru a fi folosit de familie drept un manual de credinta crestina. De fapt, unii s-au referit la Micul Catehism ca fiind un rezumat scurt, clar al Cuvântului lui Dumnezeu si a credinței creștine. Familiile pot folosi Micul Catehism în inchinarea lor zilnica. Martin Luther a sugerat in acest catehism o serie de rugăciuni pentru familie, rugaciuni care sa fie spuse la începutul și sfârșitul de mese, atunci când merg la culcare și când se trezesc. Familiile care folosesc Micul Catehismul se roage Rugăciunea Domnului împreună și apoi spun Crezul Apostolilor impreuna. Prin intermediul Micului Catehism, familia poate gasi explicatii pentru cele Zece Porunci, Crezul Apostolic, rugăciunea Domnului, Sfintul Botez, Confesarea și Sfânta Cina. In cele din urma, întreaga familie va fi capabila să recite Catehism din memorie și sa discute despre invataturile pe care le contine.

Cum poate fi utilizat Micul Catehism în parohii?

Catehismul este o resursă cheie în vederea confirmarii in Bisericile Evanghelice Lutherane, atât pentru copii cat și pentru adulti. Catehismul este o resursă importantă pentru studii biblice și intalnirile de rugaciune care se desfasoara in biserică. Sunt parohii evanghelice lutherane care au ca practică recitarea unei porțiuni din Micul Catehism in timpul slujbei de duminica.

Există pastori evanghelici lutherani care folosesc Micul Catehism ca suport pentru discuții cu copii în timpul serviciului divin. Aceasta este cu siguranță o practica buna. Mulți credinciosi au descoperit faptul ca Micul Catehism este, prin urmare, o resursa foarte utila pentru propavaduirea lui Isus Cristos in servicii de evanghelizare.

Cum poti obtine o copie a Micului Catehism?

Pentru a studia Micul Catehism, puteti accesa linkul:

http://www.bisericalutherana.ro/credinta-lutherana/catehismul-mic-a-lui-martin-luther

sau

http://www.bisericalutherana.ro/lutheranism-reforma-protestanta/carteonline

Un articol de Sorin H Trifa