Ce este un crestin lutheran?

Data postării: 02.02.2015 13:19:41

Deși există o varietate de moduri in care s-ar putea răspunde la această întrebare, cel mai complet si simplu răspuns este urmatorul: "Un luteran este o persoană care crede, învață și mărturiseșteadevărurile Cuvântului lui Dumnezeu asa cum acestea sunt cuprinse și mărturisite în Cartea Concordului". Cartea Concord reprezinta o colectie dogmatica lutherana care cuprinde marturisirile de credinta ecumenice: Crezul Apostolic, Crezul de la Niceea si Crezul Athanasian dar si confesiunile lutherane de credință.: Micul Catehismul al lui Martin Luther (1529), Catehismul Mare al lui Martin Luther (1529), Marturisirea de la Augsburg (1530), Apologia Marturisirii de la Augsburg (1531), Articolele de la Smalcald (1536) si Formula Concordiei (1577).

In continuarea acestui articol voi incerca sa prezint motivul pentru care lutheranii considera marturisirile de credinta cuprinse in Cartea Concordului ca fiind atât de importante pentru identitatea lor.

Care sunt „Crezurile Ecumenice ale Bisericii”?

Cele trei crezuri ecumenice în Cartea Concordului sunt Crezul Apostolic, Crezul de la Niceea și Crezul Atanasian. Acestea sunt declarate ca fiind "ecumenice", sau universale, deoarece sunt acceptate de creștinii din întreaga lume ca expresii corecte a ceea ce Cuvântul lui Dumnezeu ne învață.

Ce este „Catehismul Mic” si „Catehismul Mare”?

Martin Luther si-a dat seama in foarte scurt timp despre cat de ignoranti erau atat laici cat și clerul din vremea sa cu privire la adevărurile fundamentale ale credintei crestine. In jurul anului 1529, reformatorul german a scris două manuale pentru ai ajuta pe preoti și pe conducătorii familiilor in lucrarea de predare a credinței. Catehismul Mic și Catehismul Mare sunt organizate, ambele, în jurul a șase teme majore: Cele Zece Porunci, Crezul Apostolic, Rugăciunea Domnului, Sfântul Botez, Confesarea, și Sacramentul Altarului. Aceste doua documente au fost universal acceptate ca fiind rezumate ale doctrinei lutherane astfel că acestea au fost incluse ca parti importante a Cărții Concordului.

Ce este „Mărturisirea de la Augsburg’ și „Apologia Mărturisirii de la Augsburg’?

În anul 1530, luteranilor le-a fost solicitat să prezinte o mărturisirea de credință în fața împăratului Carol al V-lea, in cadrul Dietei de la Augsburg, Germania. Cu aceasta ocazie, Philip Melanchton, sub indrumarea lui Martin Luther, a scris Mărturisirea de la Augsburg, marturisire care a fost citita în fața curții imperiale in data de 30 iunie 1530. Un an mai târziu, luteranii au prezentat o detaliere a Mărturisirii de la Augsburg,. Aceasta Apologie a fost scrisa tot de catre Philip Melanchthon. In Apologia Marturisirii de la Augsburg, cel mai lung capitol este dedicat celui mai important adevăr credinței crestine, mai precis doctrina justificării doar prin har, prin credință, în Cristos.

Ce sunt „Articolele de la Smalcald” și „Tratatul privind puterea și primatul Papei”?

În anul 1537, lui Martin Luther i sa cerut să pregătească o declarație de credință pentru a fi prezentata la un consiliu organizat de catre Bisericia Romano-Catolica. Aceasta marturisire de credinta a fost una foarte îndrăzneață și energică, lucru care a facut ca mai târziu sa fie încorporată în Cartea Concordului. Acesta marturisire a fost prezentata initial unui grup de conducători lutherani reunițiîn orașul german Smalcald.

Ce este „Formula Concordului”?

După moartea lui Martin Luther în anul 1546, intre lutherani au aparut controverse semnificative care au afectat Biserica Evanghelica. Pentru a pune capăt acestor controverse doctrinare, Biserica Evanghelica, in anul 1577, a elaborat documentul numit Formula Concordului. In urma aparitiei acestui document, Biserica a fost capabila să avanseze unita în ceea ce credea, învățata șimarturisea.

In anul 1580, toate scrierile confesionale menționate mai sus au fost adunate într-un singur volum numit Cartea Concordului.

Care este legătura dintre Sfanta Scriptura și Confesiunile de Credinta Lutherane din Secolul al XVI-lea?

Evanghelicii lutherani afirma că: "Cuvântul lui Dumnezeu este și trebuie să rămână singura regula și norma de verificare a tuturor doctrinelor" (Formula Concordului , Declaratia Solida, Articolul9). Astfel, autoritatea Sfintelor Scripturilor este completă, sigură și finala. Sfintele Scripturi sunt acceptate de catre confesiunile de credinta lutherane ca fiind „Cuvântul real al lui Dumnezeu”. Biblia este "Cuvântul pur, infailibil, și inalterabil al lui Dumnezeu”. Confesiunile de credinta lutherane reprezinta "baza, regula, și norma care indica ca toate doctrinele să fie judecate înconformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu "(Formula Concordului , Declaratia Solida, Reguli si Norme) . Deoarece confesiunile de credinta lutherane sunt complet de acord din punct de vedere doctrinal cu Cuvântul lui Dumnezeu, ele servesc ca standard pentru Bisericile Evanghelice Luterane in a determina ceea ce este conform cu Sfintele Scripturi si trebuie predicat.

Care este punctul principal al Confesiunilor de Credinta Lutherane?

Reforma luterana nu a fost o revoltă spirituala sau sociala, ci mai degrabă a început ca o marturisire sinceră si plina de îngrijorare a acelor falsuri si invataturi gresit intelese care, din păcate, chiar șiin prezent, ascund gloria lui Isus Cristos. Ceea ce l-a motivat pe Martin Luther a fost o preocupare zeloasa pentru Evanghelia lui Isus Cristos. Iată cum explica marturisirile lutherane de credinta despre ceea ce Evanghelia vorbeste: "ființele umane nu au ținut legea lui Dumnezeu si au păcătuit. Astfel, natura umana a fost corupta, gândurile, cuvintele și faptele s-au transformat intr-o luptaîmpotriva lui Dumnezeu. Datorita acestui motiv, oamenii se afla sub mânia lui Dumnezeu precum și sub pedeapsa cu focurile iadului. Evanghelia, în sensul său strict, învață ca oamenii ar trebui săcreadă in iertarea pacatelor pe care o primesc de la Dumnezeu si care este prin Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Isus Cristos care a luat asupra Sa blestemul legii și suportat-o pentru noi, a ispășitși a plătit pentru toate păcatele noastre. Prin Isus Cristos suntem restaurati, in harul lui Dumnezeu, si obținem iertarea păcatelor prin credință și si astfel suntem mantuiti. ... Aceasta este o veste bună, o veste plină de bucurie, că Dumnezeu nu vrea să pedepsească păcatul ci să-l ierte pentru Cristos” (Formula Concordului, Declaratia Solida, 20).

Ce intelegem prin cuvantul „confesional”?

Cuvântul "confesional" este folosit într-o varietate de moduri, dar atunci când vorbim despre un lutheran "confesional" ne referim la un luteran care declară public faptul ca credința lui este înarmonie cu documentele conținute în Cartea Concordului. In armonie cu aceasta definitie, iata care sunt ultimele cuvinte scrise în Cartea Concordului: "Prin urmare, este intenția noastră sa dammărturie în fața lui Dumnezeu și in fata creștinătatii, pentru cei care sunt în viață astăzi și pentru cei care vor veni după noi, cu privire la toate articolele controversate ale credinței pe care le-amabordat, ca nu exista nici o altă explicație si ca aceasta este învățătura noastră de credința. In aceasta credinta vom merge în fața tronului de judecată al lui Isus Cristos, prin voia lui Dumnezeu, cuinima neînfricata și, astfel, dand seama de credința noastră, nu vom avea nici un secret. Prin puterea harului lui Dumnezeu, ne propunem să respectăm această mărturisire de credinta."( Formula Concordului, Declaratia Solida, XII , 40).

Ce este, in concluzie, un lutheran confesional?

Lutheran confesional este o persoană care marturiseste Evanghelia lui Cristos si care crede adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu așa cum acestea sunt explicate și predate în Cartea Concordului. Luterani confesionali insista că toate doctrinele trebuie să fie conforme cu standardele confesionale stabilite de catre marturisirile lutherane de credinta. Un lutheran confesional este acel om care onorează Cuvântul lui Dumnezeu. Este dorința lui Dumnezeu ca Sfanta Sa Biserica să fie în acord cu privire la doctrină astfel incat credinciosii sa trăiasca în pace unul cu altul (1Cor.1:10; 2Cor.13:11). Acesta este motivul pentru care consideram drept o comoara toate mărturisirile prețioase ale adevărului creștin pe care le avem în Cartea Concordului. Pentru lutheranii confesionali, nu există nici o altă colecție de documente sau declarații ale Bisericii lui Cristos care sa prezinte atat de clar învățăturile Cuvântului lui Dumnezeu precum o fac documentele care alcatuiesc Cartea Concordului: Crezul Apostolic, Crezul de la Niceea, Crezul Athanasian, Micul Catehismul al lui Martin Luther (1529), Catehismul Mare al lui Martin Luther (1529), Marturisirea de la Augsburg (1530), Apologia Marturisirii de la Augsburg (1531), Articolele de la Smalcald (1536) si Formula Concordiei (1577).

...aceasta este ceea ce înseamnă să fii un lutheran.

Un articol de Sorin H. Trifa