Sumar al vietii lui Martin Luther

Data postării: 15.10.2014 15:06:13

Acest articol reprezinta un sumar al vietii marelui reformator german Martin Luther. Studiul istoric al vietii lui Martin Luther este deoasebit de important pentru a intelege modul in care s-a declansat marea trezite spirituala din debutul secolului al XVI-lea.

Născut în Germania în 1483, Martin Luther a devenit una dintre cele mai influente figuri din istoria crestinismului când a început Reforma Protestantă din secolul al XVI-lea. La 31 octombrie 1517, Martin Luther a pus, oficial, sub semnul întrebării unele dintre principiile de bază ale romano-catolicism, și foarte curând, el si adeptii sai s-a despartit de Biserica Romano-Catolică pentru a începe tradiția crestina protestantă.

Martin Luther sa născut pe 10 noiembrie 1483, în Eisleben, Saxonia, în sud-estul Germaniei actuale. Părinții lui, Hans și Margarette Luther, au facut parte din clasa sociala a taranimii dar, fiind un om riguros si foarte harnic, Hans a avut un oarecare succes atat in extractia cat și in topirea minereurilor. În 1484, familia sa mutat la Mansfeld, un oras din apropiere, unde Hans s-a asociat in ceea ce priveste proprietatea unor mine de zăcăminte.

Hans Luther știa că mineritul era o afacere foarte grea și si-a dorit ca fiul său sa beneficieze de o viata mai bună și să devină avocat. La vârsta de șapte ani, Martin Luther a inceput școala laMansfeld. La 14 ani, el a mers la Magdeburg, unde si-a continuat studiile. În anul 1498, sa întors în Eisleben si sa inscris la scoala din localitate, studiind gramatica, retorica și logica. Mai târziu, acomparat această experiență de purgatoriu și iad.

În anul 1501, Martin Luther a devenit student la Universitatea din Erfurt, unde a primit o diplomă de Master in Arte (gramatică, logică, retorică și metafizică). La acel moment, se părea căera foarte aproape sa indeplineasca visul tatalui sau si să devină un avocat. Cu toate acestea, în iulie 1505, Luther a avut o experiență în urma careia o mare schimbare a impus un nou curs al vietii. Prins într-o furtună îngrozitoare în care s-a temut pentru viața sa, Martin Luther a strigat la Sfânta Ana, sfântul patron al minerilor: "Scapă-mă, Sfânta Ana, și eu voi deveni călugăr!". Ulterior, furtuna s-a diminuat și el a fost salvat. Cei mai mulți istorici cred acest lucru nu a fost un act spontan, ci o idee existent deja în mintea lui Luther si, in acest eveniment a gasit puterea de a lua decizia aceasta. Decizia de a deveni călugăr a fost o mare dezamagire pentru tatăl său, dar Martin Luther a considerat trebuie să se tina de promisiunea facuta. Decizia lui martin Luther a fost, de asemenea, determinată de temerile legate de iad și de mânia lui Dumnezeu, și de faptul ca a simțit că viața într-o mănăstire il va ajuta găsească mântuirea.

Primii ani de viata in cadrul manastirii au fost dificili pentru Martin Luther deoarece el nu a găsit iluminarea religioasă pe care o căuta. Staretul manastirii, care i-a si devenit un mentor, i-a spus să se concentreze exclusiv pe viața lui Cristos și ca acest lucru l-a orientat in ceea ce căuta. La varsta de 27 de ani, el a avut posibilitatea de a merge intr-o calatorie in scopuri ecleziastice laRoma. S-a intors din cetatea eterna mai deziluzionat si foarte descurajat de imoralitatea și corupția la care a fost martor acolo, printre preoții catolici. La întoarcerea în Germania, a fost trimis la Universitatea din Wittenberg în încercarea de a mai reduce din turbulențele sale spirituale. Aici, el a excelat în studiile sale și a primit un doctorat, devenind profesor de teologie la Universitatea din Wittenberg.

Prin studiile sale din Scriptură, Martin Luther a câștigat din ce in ce cele mai mult linistea spirituala catre care aspira. În anul 1513, în timp ce pregătirea o serie de prelegeri, Martin Luther a citit Psalmul 22 care relatează despre strigătul lui Cristos la cruce pentru milă, un strigăt asemănător cu cel al lui. Doi ani mai târziu, în timp ce pregătea o prelegere pe marginea Epistolei lui Pavel către Romani, Martin Luther a citit pasajul in care Sfantul Apostol afirma ca "cel credincios va trăi doar prin credință". S-a aplecat asupra acestui pasaj si l-a studiat pentru un timp. În cele din urmă, Martin Luther si-a dat seama de faptul ca mântuirea nu este legata de teama de Dumnezeu sau de înrobirea de dogmatica, ci trebuie sa credem că numai credința este necesara pentrumântuire. Această perioadă a marcat o schimbare majoră în viața sa și contribuit la fundamentarea Reformei.

În anul 1517, Papa Leon al X anunțat o nouă rundă de vanzare a indulgențelor pentru a ajuta la construirea Bisericii Sf. Petru din Roma. La 31 octombrie 1517, Martin Luther a pironit ofoaie de hârtie cu 95 de teze pe ușa Catedralei Castelului din Wittenberg. Deși a intenționat ca acestea să fie doar niste puncte de dezbatere, cele Nouăzeci și Cinci de Tezele repreenta o criticădevastatoare a indulgențelor deoarece se argumenta ca acestea conduceau la coruperea credinței oamenilor. De asemenea, Martin Luther a trimis o copie a acestor teze la Arhiepiscopului Albertdin Mainz, alaturi de un apel ca Arhiepiscopul să pună capăt vânzării de indulgențe. Ajutat de tehnologia tiparului, copiile celor Nouăzeci și Cinci de Teze s-au răspândit în toată Germania in primele două săptămâni de la aparitia lor și în întreaga Europă in urmatoarele două luni.

Biserica Romano-Catolica s-a sesizat, in cele din urmă, pentru a opri acest act de sfidare a autoritatii papale. În octombrie 1518, la o întâlnire cu Cardinalul Cajetan la Augsburg, MartinLuther a fost obligat să renunțe la cele Nouăzeci și Cinci de Teze si sa revina sub autoritatea Papei. Martin Luther a raspuns că nu s-ar dezice de aceste afirmatii decat in cazul în care din Sfanta Scriptură i se va dovedi ca a greșit. El a mers mai departe, afirmând că el nu a luat în considerare faptul ca papalitatea ar avea autoritatea de a interpreta Sfanta Scriptura. Întâlnirea de la Augsburg s-a încheiat mentinand starea de tensiune și a inițiat excomunicarea lui Martin Luther din Biserică.

De-a lungul anului 1519, Martin Luther a continuat sa predea teologie și de a scrie în Wittenberg. În lunile iunie și iulie a acestui an el a declarat public că Sfanta Scriptura nu ofera papeidreptul exclusiv de a interpreta Cuvantul lui Dumnezeu, acesta fiind un atac direct asupra autorității Papei de la Roma. În cele din urmă, în anul 1520, la 15 iunie, Papa a emis un ultimatum prin care il ameninta pe Martin Luther cu excomunicarea. La 10 decembrie 1520, Martin Luther a ars în public scrisoarea.

În luna ianuarie a anului 1521, Martin Luther a fost excomunicat în mod oficial din Biserica Romano-Catolică. În luna martie, el a fost chemat în fața Dietei de la Worms, o adunaregenerală a autorităților seculare. Din nou, Martin Luther a refuzat să retracteze declarațiile sale cerand sa i se prezinte dovezi din Sfanta Scriptură care ar intra in contradictie cu poziția lui. La 8 mai 1521 Consiliul a emis edictul din Worms, edict care interzicerea scrierile lui Martin Luther și il declara pe acesta drept un "eretic condamnat". De teama de a nu fi asasinat pe drumul de intoarcere de la Worms la Wittenberg, prietenii sai l-au rapit in secret si l-au ascuns la Castelul Wartburg. În timp ce a stat izolat, Martin Luther a tradus Noul Testament în limba germană, pentru ada oamenilor obișnuiți posibilitatea de a citi Cuvântul lui Dumnezeu in propria lor limba.

Deși amenintarea nu disparuse, Martin Luther a revenit la Wittenberg, în Eisenach, il luna mai a anului 1522. În mod miraculos, a reusi sa evita arestarea și a început să organizeze nouă biserică, Biserica Evanghelica. In urma predicarii, proaspata Biserica Evanghelica a câștigat mulți adepți și a primit inclusiv sprijin din partea principilor germani. Când o revoltă țărăneascăînceput în anul 1524, Martin Luther a denunțat acest conflict secular. Mii de țărani au fost uciși, dar Biserica Evanghelica a crescut de-a lungul anilor. În anul 1525, Martin Luther s-a căsătorit cuKatharina von Bora, o fosta calugarita care a renuntat la viata de la mănăstire și s-a refugiat în Wittenberg. Împreună, în următorii câțiva ani, au avut sase copii.

Incepand cu anul 1533 si pana la moartea sa în anul 1546, Martin Luther a slujit ca profesor de teologie la Universitatea din Wittenberg. În acest timp el a suferit de multe boli, inclusiv artrita, probleme cardiace și tulburări digestive, iar durerea provocata de aceste suferinte a fost reflectata în scrierile sale. În timpul unei călătorii în orașul său natal, Eisleben, Martin Luther a muritpe 18 februarie 1546, la vârsta de 62 de ani.

Martin Luther a fost una dintre cele mai influente si controversate figuri ale istoriei in general și a Reformei protestante in special. A fost un teolog proeminent iar dorința Lui cea mai mare a fost aceea ca oameni să se simtă mai aproape de Dumnezeu. Aceasta motivatie l-a determinat să traducă Biblia în limba poporului, lucru care a schimbat radical relația dintre Biserica șicredinciosi.

Va urma...

Un articol de Sorin H. trifa